Με στόχο να βάλει τάξη στα… ασυμμάζευτα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την εκ βάθρων αλλαγή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, με ένα νέο, αμερικανικού τύπου, που θα βασίζεται στον κανόνα «έσοδα μείον έξοδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, βάσει του σχεδίου προβλέπεται ότι από τα συνολικά εισοδήματα των φορολογουμένων θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, ενδεχομένως ακόμη και αυτές που αφορούν αποπληρωμή λογαριασμών Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.

Πρόκειται επί της ουσίας για μία «έκπτωση» δαπανών από το συνολικό εισόδημα που θα παρέχεται στους πολίτες.

«Κλειδί» της επιτυχίας του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης αποτελεί η συγκέντρωση όλων των αποδείξεων (ακόμη και για μικροποσά) από τους φορολογούμενους-καταναλωτές, καθώς κατά τη φετινή υποβολή των δηλώσεων πολλοί ήταν αυτοί που δεν τις χρησιμοποίησαν. Φοροτεχνικοί και λογιστές κρατούν επιφυλακτική στάση με τα μέχρι τώρα δεδομένα και αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να πληροφορηθούν για όλες τις ριζικές αλλαγές που σχεδιάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καθαρό ποσό που θα προκύπτει από την αφαίρεση των δαπανών, προβλέπεται ότι θα φορολογείται με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 25% (ο κατώτατος) έως 45% (ο ανώτατος). Οι συντελεστές φορολόγησης παρουσιάζουν αύξηση, (καθώς σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ), διότι το φορολογητέο εισόδημα, μετά την αφαίρεση των δαπανών, θα είναι σαφώς μικρότερο.

Υπόψιν θα λαμβάνονται οι δαπάνες που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο σήμερα συμπεριλαμβάνονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, όπως για παράδειγμα, δαπάνες για αγαθά, για διόδια κλπ. Επιπλέον, θα λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες που παρέχουν μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10%, όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.

Βonus επιστροφής χρημάτων

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον οικονομολόγο-φοροτεχνικό, κ. Αντώνη Μουζάκη, ο οποίος ανέλυσε το νέο φορολογικό σύστημα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Ο κ. Μουζάκης ανέφερε ότι η όλη διαδικασία μπορεί να απλουστευτεί μέσω της χρήσης «πλαστικού χρήματος». Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο bonus επιστροφής χρημάτων σε όσους χρησιμοποιούν την ειδική κάρτα αποδείξεων, αλλά και πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες (πλαστικό χρήμα).

Ηλεκτρονική «παρακολούθηση» των αποδείξεων

Παράλληλα, για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, η εφαρμογή του θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική «παρακολούθηση» της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης. Αναμένεται να γίνει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι το νέο σύστημα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του περιουσιολογίου, θα αποφέρει καρπούς. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη, μεσοπρόθεσμα, θα δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες η δυνατότητα να γνωρίζουν το «πόθεν έσχες» του κάθε φορολογούμενου, την κινητή και ακίνητη περιουσία του και μάλιστα με γρήγορο και εύκολο τρόπο, μέσω του διαδικτύου.

Με το νέο φορολογικό σχέδιο, εκτιμάται ότι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου το «σαφάρι» των αποδείξεων.

Το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί, σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη, έως τα μέσα Οκτωβρίου και αν εγκριθεί θα ισχύσει από τις αρχές του 2013.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο κ. Μουζάκης:

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης