Η υποτονική ανάπτυξη της Πορτογαλίας σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα χρέους, ασκούν πιέσεις στις τράπεζες της χώρας, προειδοποιεί η Fitch.

Ειδικότερα, σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι το υποτονικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι πορτογαλικές τράπεζες καθιστά δύσκολη την δημιουργία κεφαλαίων και την επίτευξη ικανοποιητικών κερδών, ενώ κάνει λόγο για «υψηλά επίπεδα προβληματικών στοιχείων στο ενεργητικό τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η Fitch σημειώνει ότι η Πορτογαλία βγήκε πρόσφατα από μια βαθιά οικονομική κρίση και εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2016 ανεβάζοντας ταχύτητα στο 1,4% το 2017.

Η Santander Totta έχει την καλύτερη κεφαλαιακή θέση ανάμεσα στις πορτογαλικές τράπεζες που αξιολογεί η Fitch, ενώ οι περισσότερες εκ των υπολοίπων βρίσκονται υπό πίεση για την βελτίωση της κεφαλαιοποίησής τους.

Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει η μεγάλη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος της Πορτογαλίας , καθώς καθιστά τις τράπεζες ευάλωτες σε καθοδικούς κινδύνους που απορρέουν από την υπερχρεωμένη οικονομία της χώρας, σημειώνει η Fitch.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο οίκος σημειώνει ότι τα μη καλυμμένα (με προβλέψεις) προβληματικά στοιχεία ενεργητικού ξεπέρασαν το 100% των κεφαλαίων των τραπεζών CGD, BCP και Montepio.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης