Όχι και τόσο αίσια είναι η εικόνα που αποτυπώθηκε, από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, αφού εκτιμάται πως η βρετανική κυβέρνηση δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το CNBC, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο, ο Ed Parker του Fitch επεσήμανε πως ξεκάθαρα, η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε αποτελεσματικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του Brexit.
Σημειωτέον πως ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Βρετανίας από “ΑΑ+” σε “ΑΑ”, αμέσως μετά από την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, ενώ το outlook είναι αρνητικό, καθώς ο Fitch εξετάζει περαιτέρω υποβάθμιση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 9 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Βρετανία-Ε.Ε. για το Brexit, ο Parker εξέφρασε την εκτίμηση πως η Βρετανία δεν αναμένεται να διατηρήσει την πλήρη πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά της Ένωση για αγαθά και υπηρεσίες, άπαξ και αποχωρήσει, δεδομένου του ότι η Theresa May έχει δεσμευτεί για αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση.

Μάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε ότι η May δεν θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 μέχρι το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2017, παρατηρώντας πως η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας, η οποία και θα πλήξει τις επενδύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης