Στην επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στη βαθμίδα «CCC» προέβη η Fitch Ratings, με βάση την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πεδίο της πρώτης αξιολόγησης με τους πιστωτές, ωστόσο -όπως προειδοποιεί- οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος στήριξης παραμένουν.

Οι όροι του προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ είναι απαιτητικοί και χρειάζονται εμπροσθοβαρή και περαιτέρω μέτρα, σύμφωνα με τον οίκο Fitch​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, οι όροι του προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ είναι απαιτητικοί και χρειάζονται εμπροσθοβαρή και περαιτέρω μέτρα φέτος για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015 εκτιμάται ότι βρίσκεται εντός του στόχου 0,25% του ΑΕΠ, εν μέρει λόγω των πιο ευνοϊκών οικονομικών επιδόσεων συγκριτικά με τις περυσινές προβλέψεις. 

«Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη ολοκληρώσει την πλειονότητα των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, κυρίως για την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης», αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch. Ωστόσο, αντιτείνει πως το νέο πακέτο περιλαμβάνει αδιευκρίνιστα ακόμη μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό κενό απομένει να καθοριστεί και ίσως ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Το κυριότερο πιθανό εμπόδιο, σύμφωνα με τον οίκο, είναι οι πολιτικά «ευαίσθητες» προτάσεις για τις συντάξεις, αφού οι δανειστές ζητούν περισσότερες περικοπές «εδώ και τώρα» προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο της μη εφαρμογής των μέτρων.


Με το βλέμμα στραμμένο στην ελάφρυνση του χρέους

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στοχεύει να εξασφαλίσει άμεσα μία συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την υπόσχεση για μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και θα οδηγήσει σε ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση διαθέτει επαρκή «μαξιλάρια» (buffers, όπως κεφαλαιακή ρευστότητα και repos) για να αντέξει έως τον Μάιο χωρίς περαιτέρω εκταμίευση δανείων από τον ESM​, εκτιμά ο οίκος Fitch«Παρά τη μικρή του πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που περιλαμβάνει βουλευτές που αντιτίθενται στα εφαρμοζόμενα μέτρα», η Fitch αναμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να στηρίζεται στον κεντρώο χώρο.

Όπως εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η κυβέρνηση διαθέτει επαρκή «μαξιλάρια» (buffers, όπως κεφαλαιακή ρευστότητα και repos) για να αντέξει έως τον Μάιο χωρίς περαιτέρω εκταμίευση δανείων από τον ESM.

Ωστόσο, προειδοποιεί πως πιθανές αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα και η επιστροφή στην «μικροπολιτική» του περασμένου έτους μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη ρευστότητας μέχρι το καλοκαίρι αλλά και σε επιστροφή των σεναρίων περί… Grexit.

Διαβάστε επίσης:
Guardian: Εκ νέου στην ατζέντα το Grexit

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης