Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει ο οίκος Fitch.

Όπως είπε ο Κρις Γουότερμαν, επικεφαλής ανάλυσης του ασφαλιστικού κλάδου Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στη Fitch, «οι περισσότερες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αμελητέα άμεση έκθεση στο κρατικό χρέος της Ελλάδας – συνήθως μικρότερη από το 1% της καθαρής θέσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πράγματα, ωστόσο, θα ήταν διαφορετικά σε περίπτωση άτακτης εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

«Μια άτακτη έξοδος της Ελλάδας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών, επηρεάζοντας και την πιστοληπτική ικανότητα και την αξία των περιουσιακών στοιχείων, οδηγώντας σε συμπίεση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών», εξηγεί ο Γουότερμαν.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο της μειωμένης αξίας των περιουσιακών στοιχείων στις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι δύο ημέρες μετά τις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαΐου, ο επικεφαλής της Fitch, Πολ Τέιλορ, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel», είχε δηλώσει πως η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα είναι κάτι που η Ευρωζώνη θα μπορεί να διαχειριστεί.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης