Καθοδική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των φορολογουμένων που εντάσσεται στο καθεστώς των 100 δόσεων προκειμένου να ρυθμίσoυν τις οφειλές τους προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο αποδίδεται αφενός στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αφετέρου στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Το φαινόμενο αποδίδεται αφενός στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αφετέρου στο εορταστικό κλίμα των ημερώνΕιδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, δεν ξεπερνά τους 125.000 – 130.000 ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει ενταχθεί στις 100 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο (σ.σ. εφορίες). Το συνολικό ποσό που έχουν ρυθμίσει αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να έχει εισπράξει 70 εκατ. ευρώ από τις δύο πρώτες δόσεις.

Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση περίπου 35.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν ρυθμίσει οφειλές 700 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τα έσοδα ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αποδίδουν την επιβράδυνση του ρυθμού υποβολής αιτήσεων στις εορταστικές ημέρες, αλλά και στην προτεραιότητα των φορολογουμένων να τακτοποιήσουν τις τρέχουσες οφειλές (ΕΝΦΙΑ κτλ.).

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων βρίσκεται σε ισχύ από τις 24 Νοεμβρίου και αρχικά κατατίθεντο περίπου 30.000 αιτήσεις ημερησίως, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός σήμερα δεν ξεπερνά τις 3.000 αιτήσεις.

Η ρύθμιση αφορά στο σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών (η ρύθμιση των 12 δόσεων που είχε θεσπιστεί το καλοκαίρι) κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

Προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι μετά από επιλογή του οφειλέτη ρυθμίζονται:

i) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή,

ii) βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

Η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Με βήμα σημειωτόν για τις 100 δόσεις, Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015, 11:10

Στις 34.244 οι αποφάσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015, 12:31

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης