Η Κριστίν Λαγκάρντ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί με άφθονο, φθηνό χρήμα, όπως έκανε και ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι. Αυτό όμως δεν θα είναι αρκετό για να δώσει νέα πνοή στην αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, πιστεύουν οι ειδικοί.

Σε έρευνα του Reuters η μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων βλέπει συνέχεια στην επιβράδυνση της ένωσης των 19 οικονομιών, παρά τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, με τον οποίο η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το QE2 δεν είναι πανάκεια, διαμηνύουν. Είναι κάτι που άλλωστε έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα τόσο ο Ντράγκι όσο και η Λαγκάρντ, καλώντας τις κυβερνήσεις με περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών να αναλάβουν δράση τώρα, πριν να είναι αργά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία θα αυξήσουν τις δαπάνες τους, αλλά δεν περιμένουν δραστικά σχέδια τόνωσης της ανάπτυξης. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις των δύο οικονομιών του πυρήνα είναι πολύ επιφυλακτικές στα ανοίγματα και στην απόκλιση από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Θεωρούν πάντως ότι οι συγκρατημένες κινήσεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με την χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ περιορίζουν τον κίνδυνο της ύφεσης.

Έτσι αποτιμούν στο 25% τις πιθανότητες μίας ύφεσης στη ζώνη του ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο, έναντι 30% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση. Για τα επόμενα δύο χρόνια οι πιθανότητες υπολογίζονται σε 30% έναντι 35% στην προηγούμενη έρευνα.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης σε κάθε περίπωση θα είναι ασθενικοί, όπως εκτιμούν, ενώ δεν βλέπουν ανάκαμψη ούτε στον πληθωρισμό. Υπολογίζεται ότι αυτός θα κινηθεί στο 1,2% την επόμενη χρονιά και στο 1,4% το 2021, έναντι επίσημου στόχου για κοντά στο 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμιζίζεται ότι τόσο το δεύτερο τρίμηνο όσο και το τρίτο η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,2%. Οι 80 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν ότι οι τριμηνιαία ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι της τάξης του 0,2% με 0,3% έως και τα μέσα του 2021.

Σε ποσοστό άνω του 90% θεωρούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα επιμείνει στη γραμμή που χάραξε ο Μάριο Ντράγκι. Είναι όμως προφανές, πως πιστεύουν ότι αυτό δεν θα αλλάξει και πολλά στη μοίρα της νομισματικής ένωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης