Προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, δημιουργούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, νεότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι τελικά θα υπάρξει ηπιότερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση εργάζεται ήδη με ευνοϊκότερες παραδοχές ως προς την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%. Ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε και η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση -2,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεότερες εκτιμήσεις όμως προβλέπουν ύφεση -0,9%. Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, παρότι ο «Economist» δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο -0.5%.

Στις νεότερες εκτιμήσεις και στο περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ηπιότερη ύφεση έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση – ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για γρηγορότερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «η ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης