«Κλείδωσαν» οι βασικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016, με τη σχετική υπουργική απόφαση να αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα. Το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και το επιτελείο του προβλέπει, σύμφωνα με πηγές, τρεις σημαντικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας προς αναζήτηση εσόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tα οχήματα που θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά τέλη, θα επιβαρυνθούν με περίπου 90 λεπτά του ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπήςΤο μόνο σίγουρο, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι όσοι μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν, ως ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Σε μερικές περιπτώσεις ωστόσο, όπως για οχήματα κυβισμού άνω των 1.400 κυβικών, προβλέπονται και μειώσεις.

Ειδικότερα, οι τρεις βασικές αλλαγές που προβλέπονται στις τροποποιήσεις του Υπουργείου Οικονομικών αφορούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στα πράσινα αυτοκίνητα. Πρόκειται για τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/11/2010 και εξαιρούνταν μέχρι σήμερα από την επιβολή τελών κυκλοφορίας καθώς εκπέμπουν CO2 μέχρι και 100 γρ. ανά χλμ. Με τις επερχόμενες αλλαγές, αυτή η κατηγορία αυτοκινήτων θα πληρώσει, επειδή το όριο εκπομπής CO2 θα μειωθεί στα 90 γρ./χλμ από 100 γρ./χλμ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα οχήματα που θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά τέλη, θα επιβαρυνθούν με περίπου 90 λεπτά του ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπής.

– Στα Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010, των οποίων σήμερα οι ιδιοκτήτες πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους. Σε αυτά αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο οι οποίες υπολογίζονται ότι θα κυμαίνονται από 10 έως 30 λεπτά του ευρώ. Έτσι, υπολογίζεται ότι για τα Ι.Χ. που πρωτοκυκλοφόρησαν από την 1η/11/2010 έως και σήμερα, θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας από 0,08 έως 0,32 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

– Τέλος, στα ΙΧ που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την 1η/1/2006 έως τις 31/10/2010 και είναι άνω των 1.400 κυβικών τα τέλη σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 10 έως 40 ευρώ ανάλογα με το ύψος του κυβισμού. Υπολογίζεται ότι για τα παλαιότερα Ι.Χ. θα υπάρχουν μειώσεις από 10 έως 130 ευρώ.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Όπως προκύπτει από τις αλλαγές που προωθεί στα τέλη κυκλοφορίας το υπουργείο Οικονομικών, μεγάλοι χαμένοι αποδεικνύονται όσοι απέκτησαν Ι.Χ. μετά το 2006 και έως το 2010, καθώς για αυτοκίνητα άνω των 1.400 κυβικών έρχονται αυξήσεις της τάξης των 10 – 40 ευρώ.

Στον αντίποδα, για τα Ι.Χ. παλαιότητας, προβλέπονται μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας από 10 έως και 130 ευρώ.

Ποια οχήματα εξαιρούνται σήμερα από τα τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι σήμερα, τα αυτοκίνητα με ταξινόμηση από 1/11/2010 και μετά, επιβαρύνονται με τέλη αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης