Εντός του 2013 η κατάρτιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013, 13:19
Εντός του 2013 η κατάρτιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου
Εντός του 2013 θα έχουν συγκεντρωθεί τα απαιτούμενα στοιχεία για το Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, προκειμένου, όπως δήλωσε μιλώντας το πρωί στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, να υπάρχει πλήρης εικόνα το 2014.

Η πορεία της κατάρτισης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου συζητήθηκε το πρωί στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει ότι αποτελεί μια από τις κρισιμότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης αυτής, διότι είναι προαπαιτούμενο για την εφαρμογή δίκαιου φορολογικού συστήματος και για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της πιστής καταγραφής των ακινήτων (ήδη έχει θεσπιστεί υποχρέωση μέχρι 30.06.2013 να έχει συμπληρωθεί το Ε9 για ορισμένες περιπτώσεις).

Η δεύτερη παρέμβαση που αναμένεται να στηρίξει το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο είναι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, ότι εφέτος για πρώτη φορά δηλώνονται όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από το αν φορολογούνται, αν απαλλάσσονται, αν είναι αυτοτελώς φορολογούμενα ή κανονικά φορολογούμενα.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία, όχι μόνο από τους φορολογουμένους αλλά και από διάφορους φορείς.

«Το όλο εγχείρημα του Οργανωμένου Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου απαιτεί κάποιο χρόνο, διότι για τη συγκέντρωση των πληροφοριών θα πρέπει να συμπληρωθεί με κανόνες ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων και στην κατεύθυνση αυτή έχουμε αποφασίσει να υπάρχουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες» είπε ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε: «Μέσα στο 2013 θα έχουμε φθάσει σε ένα πολύ καλό σημείο, ώστε να έχουμε ένα συγκροτημένο περιουσιολόγιο και προκειμένου το 2014 να έχουμε την πλήρη εικόνα».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013, 15:22