Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προωθεί το οικονομικό επιτελείο, υπολογίζοντας το… χαράτσι στην ακίνητη περιουσία με βάση τις εμπορικές τιμές.

​Υπενθυμίζεται ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ, επομένως περιθώρια αποκλίσεων δεν υπάρχουν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018 και με βάση αυτό θα υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι υπόλοιποι φόροι που συνοδεύουν τα ακίνητα (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ΤΑΠ κ.λπ.). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο ετήσιος στόχος των 2,65 δις ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτος, το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται σε ένα διαρκές… ράβε-ξήλωνε στον υπολογισμό των αξιών, προκειμένου να βγουν τα νούμερα και να μην υπάρξει απόκλιση στα έσοδα -εξέλιξη που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό κόφτη.

Είναι προφανές ότι οι μειωμένες τιμές των ακινήτων οδηγούν αυτόματα σε μικρότερο ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους, άρα και σε μειωμένες εισπράξεις για το Δημόσιο, κάτι το οποίο πρέπει να αποτραπεί με διάφορες… αλχημείες (τύπου διεύρυνση φορολογητέας βάσης, η οποία και θα βαφτιστεί ως φορο-ελάφρυνση). Υπενθυμίζεται ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ, επομένως περιθώρια αποκλίσεων δεν υπάρχουν.

Ως εκ τούτου, ο… νέος ΕΝΦΙΑ θα συνοδεύεται από:

  • αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου
  • περιορισμό των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα
  • μείωση ενδεχομένως του ορίου των 200.000 ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, πάνω από το οποίο επιβάλλεται σήμερα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝΦΙΑ του 2017 υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες πλασματικές αντικειμενικές αξίες, όπου σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικής και εμπορικής αξίας του ακινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ το 2019 (εφόσον υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%)Επιπλέον, εφέτος στην… τσιμπίδα της εφορίας μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων μέσω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Οποιαδήποτε ουσιαστική μείωση του τελικού λογαριασμού, η οποία θα «βαφτιστεί» ως αντίμετρο, πάει από το 2019. Κι αυτό μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 (ήτοι 3,5%). Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει την ακόλουθη διαδικασία για τον νέο ΕΝΦΙΑ:

1. Μέχρι τα τέλη Μαΐου 2017 θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την αποτίμηση και την αναπροσαρμογή των φορολογητέων τιμών των ακινήτων, η οποία θα συνεργαστεί με μια ομάδα διευθυντικών στελεχών υψηλού επιπέδου, όπου θα συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στόχος της ομάδας αυτής θα είναι να βελτιώσει την ικανότητα της μονάδας αποτίμησης ακινήτων με την πρόσληψη έμπειρου εκτιμητή και ομάδας και ζητώντας τεχνική βοήθεια μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2017.

2. Έως το τέλος Ιουλίου 2017 θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαιτούμενα δεδομένα, θα έχουν ταξινομηθεί πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία και θα έχει προσδιοριστεί η μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των αξιών και η μεθοδολογία αποτίμησης που σχετίζονται με τις διαφορετικές κατηγορίες των ακινήτων.

3. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 θα έχει βελτιωθεί η ικανότητα της μονάδας αποτίμησης ακίνητης περιουσίας με την πρόσληψη έμπειρων εκτιμητών και τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών της ακίνητης περιουσίας.

4. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 θα έχει αναπτυχθεί επίσης μια μόνιμη πλατφόρμα πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

5. Έως το τέλος Νοεμβρίου 2017 θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ο πλήρης προσδιορισμός της ακίνητης ιδιοκτησίας μέσω του υφιστάμενου κτηματολογίου και μέσω διασταυρωτικού ελέγχου όλων των ιδιοκτησιακών συμφερόντων με όλες τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες.

6. Έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 θα έχει θεσπιστεί νομοθεσία για την ευθυγράμμιση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς.

7. Έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης