Τους Βρετανούς τουρίστες περιμένουν με αγωνία οι επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού στην χώρα μας. Έπειτα από την απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης για κατάργηση της καραντίνας των πλήρως εμβολιασμένων τουριστών κατά την επιστροφή τους από τις «πορτοκαλί» χώρες, οι κρατήσεις σε τουριστικούς προορισμούς στην Eλλάδα φαίνεται πως έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Το μέτρο αυτό θα αρχίσει να ισχύει από τις 19 Ιουλίου για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς – όσους δηλαδή έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού – ή για όσους είναι κάτω των 18 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτού όμως επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οι Βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ Covid την ημέρα που φθάνουν στη χώρα τους.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, «οι Βρετανοί τουρίστες τώρα είναι έτοιμοι να έρθουν μαζικά στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές».

Άλλοι επίσης υποστηρίζουν πως ασφαλή συμπεράσματα  θα μπορούν να εξαχθούν μόνο στα τέλη Ιουλίου, ανάλογα με την εξέλιξη της μετάλλαξης «Δέλτα». Επίσης υπάρχουν και αυτοί που τονίζουν πως η απόφαση του Λονδίνου ήρθε πολύ αργά επισημαίνοντας πως οι εισπράξεις της τουριστικής σεζόν θα κινηθούν μόλις στο 30%-35% του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, είχε εκτιμήσει ότι ίσως να χρειαστούν δύο εβδομάδες από την 19η Ιουνίου, ώστε να αποτυπωθεί η δυναμική της αγγλικής αγοράς σε κρατήσεις προς την Ελλάδα.

Πάντως σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως τα πρώτα νούμερα δείχνουν αύξηση κρατήσεων από τη βρετανική αγορά, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αρκεί για να οδηγήσει σε πληρότητες 100%.

Σύμφωνα με το Sky News οι κρατήσεις για την Ελλάδα τριπλασιάστηκαν, με τη χώρα να εμφανίζεται ως η πιο κερδισμένη από τις χώρες του νότου έπειτα από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια ώρα η «EasyJet» κατακλύζεται από κρατήσεις εισιτηρίων για τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας καθώς κλείστηκαν περισσότερα από 145.000 εισιτήρια. Συγκεκριμένα η εταιρεία καταγράφει εβδομαδιαία αύξηση έως 400% στις κρατήσεις για Κέρκυρα, καθώς και προς Αλικάντε και Μάλαγα στην Ισπανία, Νίκαια στη Γαλλία και Φάρο στην Πορτογαλία. Όσο για τις πωλήσεις πακέτων διακοπών που προσφέρει η εταιρεία, η άνοδος φθάνει το 440%.

Θετικά είναι τα μηνύματα και από την  «Thomas Cook» η οποία ανέφερε ότι, οι κρατήσεις εισιτηρίων για τις «πορτοκαλί» χώρες έχουν διπλασιαστεί.

Η British Airways δήλωσε ότι μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, καταγράφηκε στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας της αύξηση 96% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο Νόελ Ιωσηφίδης από τον «Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Tour Operator», που ειδικεύεται σε διακοπές σε Ελλάδα και Κύπρο,κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να βοηθήσει ώστε να μειωθεί το κόστος για το PCR τεστ που θα πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από τις «πορτοκαλί» χώρες εντός δύο ημερών από την άφιξη στην Αγγλία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί  τη δεύτερη μετά τη Γερμανία σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό με την ταξιδιωτική κίνηση πέρσι να διαμορφώνεται στο ένα εκατομμύριο Βρετανούς και τις εισπράξεις στην Ελλάδα από αυτούς τους ταξιδιώτες να ανέρχονται στα επίπεδα των 750 εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ένας Βρετανός πολίτης μη εμβολιασμένος έχει τη δυνατότητα να έρθει στην Ελλάδα με μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid 48 ωρών αλλά στην επιστροφή του θα  είναι υποχρεωμένος να υποστεί καθεστώς καραντίνας 14 ημερών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης