Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξήθηκαν οι απλήρωτοι φόροι και τα πρόστιμα τον Μάρτιο, καθώς πολλοί φορολογούμενοι τήρησαν στάση αναμονής αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων και το πότε τελικά θα τεθεί σε ισχύ, προκειμένου να επωφεληθούν.

Κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ το «φέσι» προς το Δημόσιο για το α’ τρίμηνο του 2015 – Ξεπερνούν τα 80 δις οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δ.Ο.Υ. και τελωνείαΣυγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το «φέσι» στην εφορία για τον μήνα Μάρτιο υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Έτσι, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ανέρχονται σε 3,469 δισ. ευρώ, από τις οποίες εισπράξιμα θεωρούνται μόνο τα 2.017 δις. Την ίδια στιγμή, το σύνολο των χρεών προς τις Δ.Ο.Υ. που έχουν λήξει διαμορφώνεται σε 76,45 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν σε αυτά και οι οφειλές προς τα τελωνεία (περίπου 3,7 δισ. ευρώ), τα οποία δεν καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τότε το συνολικό «φέσι» προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ.

Τα 76,45 δις είναι χρέη που είχαν βεβαιωθεί και είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2014, εκ των οποίων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • τα 6,038 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε οφειλές από ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις
  • τα 10,854 δις είναι χρέη πτωχευμένων εταιρειών και
  • τα 55,93 δισ. ευρώ αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές λοιπών φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων).

Έλεγχοι στους πλουσίους

Παράλληλα, ο έλεγχος που διενεργεί το κέντρο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκαν 123 έλεγχοι σε φορολογουμένους με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ ή τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ. Τι εισπράχθηκε; Ποσό ύψους 9,43 εκατ. ευρώ από τα 67,24 εκατ. που βεβαιώθηκαν συνολικά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος, δηλαδή το ποσοστό εισπραξιμότητας τους πρώτους τρεις μήνες του έτους διαμορφώθηκε στο 14,03%.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση του πίνακα…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης