Προς τα κάτω ενδέχεται να αναθεωρήσει το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, δήλωσε την Κυριακή ο Λικ Κουν, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη τον προσεχή Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υπόθεσή μου είναι ότι δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, ίσως μια ελαφριά επιδείνωση σε ό, τι αφορά στην ανάπτυξη, αλλά τίποτε δραματικό ή θεμελιώδες», εξήγησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Financial Times».

Σύμφωνα με δεδομένα που αναμένεται να δημοσιευθούν την Τρίτη, είναι πολύ πιθανό να καταστεί σαφές πως η Ευρωζώνη περιήλθε ξανά σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, ο Λικ Κουν πρόσθεσε ότι δε βλέπει «κίνδυνο από τον πληθωρισμό» για το 2012, σημειώνοντας όμως ότι εάν αυτός μεταβληθεί, τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ, όπως τα τριετή δάνεια, δε θα εμποδίσουν την αύξηση των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιστρόφως, κατά την άποψή μου δεν έχουμε ακόμα φθάσει το μηδενικό όριο των επιτοκίων. Το εάν και κατά πόσον θα φθάσουμε εκεί μένει να φανεί. Η ΕΚΤ δεν έχει εξαντλήσει την εργαλειοθήκη των έκτακτων μέτρων που μπορεί να πάρει. Υπάρχει ξεκάθαρα πιθανότητα για περαιτέρω βήματα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Το αν θα πρόκειται για νέα μέτρα ή παλιά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες. Αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας», κατέληξε.

Τα επιτόκια στην Ευρωζώνη βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της, στο 1%. Πέραν της μείωσης των επιτοκίων, η ΕΚΤ έχει διαθέσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τριετή δάνεια τον Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο για να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών για την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Λικ Κουν αυτά τα «τείχη προστασίας» επαρκούν για να μπορέσει η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης