ΕΚΤ: Δεν χρειάζονται πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, 21:20
ΕΚΤ: Δεν χρειάζονται πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ελληνικές τράπεζες
«Η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης (των ελληνικών τραπεζών) είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» επισημαίνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά» η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί.

Ωστόσο, η κ. Νουί δηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα φετινά πανευρωπαϊκά stress tests διότι η συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ το 2015 ήταν αυστηρή και οι παραδοχές στις οποίες βασίστηκε το σενάριο δυσμενών εξελίξεων ήταν επαρκώς συντηρητικές και ενδεδειγμένες για την τρέχουσα κατάσταση. «Η άσκηση αυτή», δηλώνει, «ήταν στην πραγματικότητα ακόμη αυστηρότερη από ένα αμιγές stress test».

Ερωτηθείσα εάν θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εάν έχει αποκλειστεί διά παντός το «κούρεμα» των καταθέσεων, η κ. Νουί δηλώνει ότι «τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν υλοποιηθεί, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων. Από αυτήν την άποψη είμαστε εντάξει και άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς ότι απαιτείται "κούρεμα" καταθέσεων, αφού δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση.

»Ωστόσο, η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Πηγή: Αγορά (από ΑΜΠΕ)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, 21:20