Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η συνέχιση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες για δύο εβδομάδες, δηλαδή έως τις 4 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσό που μπορεί να διατεθεί είναι αυξημένο κατά 3,3 δισ. ευρώ και συνολικά ορίστηκε στα 68,3 δισ., από τα 65 δισ. ευρώ που ήταν πριν. Η απόφαση για ενίσχυση των κεφαλαίων στηρίζεται στους αυξημένες εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν διχασμένοι για το αν θα ενέκριναν την αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELAΝωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε σε τηλεγράφημά του ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν διχασμένοι για το αν θα ενέκριναν την αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, με την Αθήνα να βρίσκεται υπό πίεση να δεχθεί επέκταση του προγράμματος διάσωσης.

Ενώ δεν αναμένεται η ΕΚΤ να χαμηλώσει την «οροφή» των 65 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει για τις ελληνικές τράπεζες, μια απόφαση να μην αυξήσει το ποσό θα ήταν αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«To ερώτημα είναι πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με την Ελλάδα», είπε ένας ευρωπαϊους αξιωματούχος. «Από την πλευρά της Ευρώπης, υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος για να προχωρήσουν μπροστά οι διαδικασίες».

Πηγές είπαν στο Reuters ότι ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν έχει προειδοποιήσει κατά της κατάχρησης του ELA για την έμμεση χρηματοδότηση της χώρας.

Άλλοι ωστόσο κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν περισσότερη επιείκεια για την Ελλάδα.

Ένας κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης προβλέπει «ελαφριά αύξηση» του ELA για τις ελληνικές τράπεζες αναφέροντας ότι η ΕΚΤ, «πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα» και ότι «ο ρόλος της δεν είναι να δώσει κάποιου είδους μάθημα στην Ελλάδα».

Άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα στραφεί πρώτα στους ευρωπαίους ηγέτες για να εγγυηθούν την βιωσιμότητα της Ελλάδας προτού αποφασίσει να τραβήξει την πρίζα για το ELA.

H παύση της δυνατότητας του ELA θα αναγκάσει την Αθήνα να διαλέξει μεταξύ μιας συμφωνίας με τους δανειστές της ή την χρεοκοπία, αναφέρει το Reuters.

Λεφτά μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Το πρακτορείο, σε δεύτερο τηλεγράφημα, επικαλείται ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς βοήθεια από τους επίσημους δανειστές της το πολύ έως τα τέλη Μαρτίου.

«Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της έως τα μέσα, το πολύ έως τα τέλη Μαρτίου, χωρίς χρηματοδότηση από τους επίσημους δανειστές της»Χωρίς την καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 – εφόσον δεν ολοκληρώθηκε η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας- η ρευστότητα μειώνεται. Η αντιπαράθεση της Αθήνας με τους επίσημους δανειστές της για τη παράταση ή την κατάργηση του μνημονίου δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

«Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της έως τα μέσα, το πολύ έως τα τέλη Μαρτίου, χωρίς χρηματοδότηση από τους επίσημους δανειστές της», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει δάνειο ύψους 1,5 δισ. προς το ΔΝΤ στα μέσα Μαρτίου.

Η αισθητή μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού στις αρχές του έτους αυξάνει την πίεση. Σύμφωνα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών για τον Ιανουάριο, τα φορολογικά έσοδα ήταν χαμηλότερα του στόχου κατά ένα δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να της επιτρέψουν να εκδώσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια του δημοσίου (ΕΓΔ), πέραν του ορίου των 15 δισ. ευρώ που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία. Κάτι που δεν έχει εγκριθεί.

Το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επίσης 0,8 δις ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο. Οι επόμενες μεγάλες υποχρεώσεις της είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν θα πρέπει να αποπληρώσει 8 περίπου δις ευρώ εκ των οποίων 6,5 δις ευρώ στην ΕΚΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης