Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται όλο το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, διά του Γ. Ζανιά, ο οποίος ξεκινά σαφάρι, για να αντιστραφεί η εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζουν τα έσοδα του Δημοσίου από τις αρχές Μαΐου και να αποτραπεί ο κίνδυνος εσωτερικής στάσης πληρωμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένο ότι, χωρίς νέες εκταμιεύσεις από την τρόικα, τα ταμεία θα είναι άδεια και η πληρωμή μισθών και συντάξεων θα είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Ζανιάς, ρίχνει όλο το βάρος στην «αναστήλωση» των φορολογικών εσόδων.

Σήμερα επισκέπτεται μεγάλες εφορίες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ο Γιώργος Ζανιάς θα πραγματοποιήσει αρχικά επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ. μεγάλων επιχειρήσεων, όπου παρατηρείται σημαντική μείωση στην είσπραξη του Φ.Π.Α., ενώ το σημερινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει και επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ. Ψυχικού.

Παράλληλα, την Τετάρτη θα υποδεχθεί στο γραφείο του τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων Δ.Ο.Υ. καθώς και των πέντε μεγαλύτερων Τελωνείων του Νομού Αττικής, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των εσόδων καθώς και για να ασκήσει πιέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση, έτσι ώστε να αυξηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, τα μηνύματα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι άκρως ανησυχητικά, με το «non paper» του Λουκά Παπαδήμου να μην αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, καθώς κάνει λόγο για την ανάγκη άμεσης συγκέντρωσης χρημάτων, αφού τον επόμενο μήνα, με τις υπάρχουσες πάντα συνθήκες, τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι αρνητικά κατά ένα δισ. ευρώ. Η απόσυρση καταθέσεων, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να προσπαθούν να βρουν τρόπους προκειμένου να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία.

Με τις δημόσιες εισπράξεις να καταγράφουν πτώση που αγγίζει το 30% από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου και τα ταμειακά διαθέσιμα να εξαντλούνται στο τέλος Ιουνίου, το οικονομικό επιτελείο θέτει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο, για να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία.

Το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση 20 ειδικών συνεργείων στις εφορίες που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, οι ομάδες κρούσης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Δημοσίων Εισπράξεων θα «πιάσουν δουλειά» στις εφορίες που εμφανίζουν τις μικρότερες εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα, όπου θα εφαρμόσουν νέες εξειδικευμένες μεθόδους για την είσπραξη των οφειλών.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στους περίπου 1 εκατομμύριο μικροοφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως την Πέμπτη 31 Μαΐου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος, χωρίς να αποκλείεται νέα παράταση, ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότεροι φορολογούμενοι στη ρύθμιση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης