Προσαρμοσμένη στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά είναι η λύση που επεξεργάζεται το Yπουργείο Ανάπτυξης για την αποπληρωμή χιλιάδων στεγαστικών δανείων, αξίας άνω των 27 δις ευρώ, τα οποία σήμερα δεν εξυπηρετούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λύση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετίζεται με το «σπάσιμο» των «κόκκινων» δανείων σε δύο κατηγορίεςΤο θέμα αυτό άνοιξε σήμερα με την κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τα επιχειρηματικά δάνεια στη Βουλή.

Σε δύο φάσεις

Η λύση, λοιπόν, που έχει ήδη επεξεργαστεί το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετίζεται με το «σπάσιμο» των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη θα ανήκουν αυτά που αποπληρώνονται ανάλογα με την υφιστάμενη -σημαντικά μειωμένη- αξία των ακινήτων, δηλαδή όχι βάσει της αξίας που είχε το συνδεδεμένο με στεγαστικό δάνειο ακίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, σύμφωνα με τη λύση που προωθείται, θα εκτιμάται η αξία του στεγαστικού δανείου, η οποία θα συμπεριλαμβάνει μια υποχώρηση της τάξεως του 30-35% που αντιστοιχεί στην αντίστοιχη πτώση των αξιών των ακινήτων κατά τα τελευταία έξι-επτά χρόνια.

Η δεύτερη «φόρμουλα» που εξετάζεται σχετίζεται με το οριζόντιο «κούρεμα» κατά 30% των στεγαστικών δανείων, προκειμένου να είναι πιο εύκολη για τους δανειολήπτες η αποπληρωμή τους. Σε αυτήν την περίπτωση, η εξόφληση τμήματος του «κουρεμένου» 30% από το σημερινό δάνειο θα μετατεθεί σε χρονικό διάστημα 10-15 ετών. Όσον αφορά στο υπόλοιπο μέρος του δανείου (δηλαδή το 70%) που αντιστοιχεί στη σημερινή αξία του ακινήτου, θα συνεχίσει να εξοφλείται.

Σύμφωνα πάντα με τη λύση που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, το τμήμα του δανείου (30%) του οποίου η εξόφληση θα παραταθεί χρονικά (ή ενδέχεται και να διαγραφεί) δεν θα επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας και ούτε η τράπεζα θα παρουσιάζει ειδική απαίτηση για αυτό.

Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά

Πέραν της λύσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά, σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που προβλέπει haircut έως και 50% δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και εταιρειών που έχουν δανειστεί με εγγύηση του Δημοσίου.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι:

– μέχρι τις 31/12/2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ

– δεν έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη (3869/2010) ή στον πτωχευτικό κώδικα

– δεν έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για φοροδιαφυγή ή απάτη προς το Δημόσιο.

Ακόμη, διαγραφές και ρυθμίσεις δανείων μπορούν να γίνονται με βάση τον νόμο σε δάνεια που μέχρι τις 30/6/2014 βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών και δεν υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ. Η διαγραφή μπορεί να φθάνει το 50% της συνολικής απαίτησης ή εφόσον είναι μικρότερη του 50%, το υπόλοιπο να μην ξεπερνά το 75% της καθαρής περιουσιακής τους θέσης.

Πριν από την υποβολή αίτησης προς την τράπεζα ή αφότου η εταιρεία καταλήξει σε συμφωνία ρύθμισης, μπορεί να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα εξυπηρέτησης οφειλών προς το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία και εφορία) που προβλέπονται στον νόμο 4305/2014 για τις 100 δόσεις, παίρνοντας ως «bonus» επιπλέον διαγραφή 20% σε τόκους και προσαυξήσεις.

Για να δείτε την παρουσίαση του κ. Δένδια πατήστε εδώ

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Τη Δευτέρα η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια – Το απόγευμα η ορκωμοσία

Σαμαράς: Ποιοι φόροι θα μειωθούν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης