Ολοκληρώθηκε στις 22.00 η διαδικασία του PSI με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών να ξεπερνά το 80%. Υπενθυμίζεται πως η δεκάτη βραδινή ήταν η ώρα που έληγε η προθεσμία που είχε δώσει το ελληνικό δημόσιο στους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν την πρόταση ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων τους υπό ελληνικό δίκαιο, ύψους 177,5 δισ. ευρώ περίπου.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital, που συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή του IIF, δήλωσε ότι η συμμετοχή θα διαμορφωθεί πάνω από το 90% (για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο). Η ίδια εκτίμηση διέρρεε και σε κύκλους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι όμως εκτιμούσαν πως η συμμετοχή θα ξεπερνούσε το 80% με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) από το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC, δημοσιεύει πως Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε πως η συμμετοχή ξεπερνά το 90%, ενώ το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κι αυτό κυβερνητική πηγή, κάνει λόγο για ποσοστό συμμετοχής άνω του 85%. Για συμμετοχή που ξεπερνά το 90% μιλά και ο Dow Jones Newswires.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα γίνουν στις 8.00 το πρωί της Παρασκευής στην ιστοσελίδα greekbonds.gr, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στις 13.00. Στις 15.00 θα συνεδριάσει το Eurogroup για να λάβει (ή κατ’ ουσία να επικυρώσει) τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της -πολύ πιθανής- ενεργοποίησης των CACs . Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, στις 17:30 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει όλα τα δεδομένα.

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά). Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων. Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει το μέγεθος της συμμετοχής του στο νέο δάνειο της Ελλάδας. Τέλος, για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, αναμένεται η ανταλλαγή τους στις 11 Απριλίου.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης