Σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής, η οποία θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω κεφαλαίων που θα προέρχονται απευθείας από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης, κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ύστερα από 13 ώρες έντονων διαβουλεύσεων και σκληρών διαπραγματεύσεων στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός ο οποίος θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα προκειμένου να «ανακουφίζει» τις αγορές, μειώνοντας παράλληλα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος κρατών-μελών της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει συγκροτηθεί μέχρι το τέλος του 2012 προκειμένου να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι χώρες που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στους προϋπολογισμούς τους, θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του EFSF και του ESM προκειμένου να στηρίξουν τα ομόλογά τους στις αγορές.

Όσον αφορά στο πακέτο διάσωσης της Ισπανίας, αυτό θα ξεκινήσει με κεφάλαια του Προσωρινού Μηχανισμού Διάσωσης (EFSF) και στη συνέχεια θα περάσει στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν, θα πρέπει να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στις 9 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης