Σημαντική μείωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA και εξάλειψη της εξάρτησης από τον Πυλώνα ΙΙ & ΙΙΙ καταγράφεται στα αποτελέσματα εξαμήνου της Εθνικής Τράπεζας που την συγκεκριμένη περίοδο παρουσίασε οριακή κερδοφορία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο Ομίλου είναι οριακά θετικά (€3 εκατ.) το Α΄ εξάμηνο του 2016, αντανακλώντας την ανάκαμψη των οργανικών εσόδων και τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα, καθώς και την κερδοφορία στην ΝΑ Ευρώπη.

* Η ΕΤΕ αξιοποίησε τη ρευστότητα ύψους περίπου €3,6 δισ. από την πώληση της Finansbank για να εξαλείψει τη χρήση των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ. Η εξάλειψη της χρήσης του Πυλώνα ΙΙ & ΙΙΙ συνεπάγεται μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας για την Τράπεζα περίπου κατά €200 εκατ. ετησίως

* Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε σημαντικά σε €13,2 δισ. τον Αύγουστο από €22,8 δισ. στο τέλος του Α’ τριμήνου 2016. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση μέσω ΕLA μειώθηκε κατά €6 δισ. σε σχέση με το τέλος του Α’ τριμήνου 2016 και διαμορφώθηκε σε €5,0 δισ. Η ΕΤΕ παραμένει η τράπεζα με τη χαμηλότερη εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA στην Ελλάδα. * Η ΕΤΕ έχει δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας από το Ευρωσύστημα έως και €9,8 δισ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις διατηρείται σε ποσοστό της τάξεως του 91% τόσο στην Ελλάδα όσο και σε επίπεδο Ομίλου

* Oι καταθέσεις στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες το Β’ τρίμηνο του 2016, ενώ κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο οι εισροές καταθέσεων ανέρχονται σε €300 εκατ.

* Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μειώνονται για πρώτη φορά (-€0,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση), αντικατοπτρίζοντας τη μειωμένη τάση δημιουργίας νέων επισφαλειών, τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις καθώς και τις διαγραφές δανείων

* Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα υποχώρησε σε 47,9% από 49,6% το Α΄ τρίμηνο του 2016, με το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να αυξάνεται περαιτέρω σε 55% (+140 μ.β. σε τριμηνιαία βάση), παραμένοντας το υψηλότερο του κλάδου.

* Η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα υποχώρησε σημαντικά σε μόλις €2 εκατ. έναντι αύξησης ύψους €127 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των νέων επισφαλειών στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε €81 εκατ. το Β’ τρίμηνο από €249 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο του 2016

* Η δημιουργία νέων δανείων λιανικής τραπεζικής σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην Ελλάδα παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα (-€98 εκατ.), κυρίως λόγω της μείωσης επισφαλειών σε δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί. Ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες λιανικής τραπεζικής, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών επιχειρήσεων, ήταν αρνητικός

* Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκε κατά 30 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 34,4% στην Ελλάδα (33,3% σε επίπεδο Ομίλου). Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις ενισχύθηκε περαιτέρω, ανερχόμενος σε 77% στην Ελλάδα (75% σε επίπεδο Ομίλου), στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

* Το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) διαμορφώθηκε σε 197 μ.β. στο Α΄ εξάμηνο του 2016 στην Ελλάδα (189 μ.β. σε επίπεδο Ομίλου)

* Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε €207 εκατ. το Β΄ τρίμηνο (+10% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας τη βελτίωση των οργανικών εσόδων (+6% σε τριμηνιαία βάση). Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενισχύθηκε κατά 6 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 274 μ.β. στην Ελλάδα (285 μ.β. σε επίπεδο Ομίλου)

* Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Ελλάδα επηρεάζονται θετικά από τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων (-22μ.β. σε τριμηνιαία βάση), την περαιτέρω αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης από το μηχανισμό ELA (-€4,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση) και τη μείωση της χρήσης ομολόγων του Πυλώνα II (εξάλειψη της εξάρτησης από τον Ιούλιο του 2016)

* Στην Ελλάδα, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση το Α΄ εξάμηνο του 2016, συντελώντας στη βελτίωση του δείκτη Κόστους προς Οργανικά έσοδα. Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση και αναμένεται να περισταλούν περαιτέρω μέσω της υλοποίησης του σχεδιαζόμενου Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού

* Σε επίπεδο Ομίλου, τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες είναι οριακά θετικά (€3 εκατ.) το Α΄ εξάμηνο του 2016, αντανακλώντας τόσο την ανάκαμψη των εγχώριων δραστηριοτήτων, όσο και την κερδοφορία στη ΝΑ Ευρώπη (κέρδη μετά από φόρους ύψους €53 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2016)

* Ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,8%, εξαιρουμένων των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και λαμβάνοντας υπόψη τις υπό ολοκλήρωση αποεπενδύσεις από την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ και την NBGI. Αν συνυπολογιστούν τα CoCos, ο δείκτης ανέρχεται σε 22,1%. Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και εξαιρουμένων των CoCos, o δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,2%. Αν συνυπολογιστούν τα CoCos, ο εν λόγω δείκτης ανέρχεται σε 21,6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης