Πρωταθλήτρια κόσμου στη δημοσιονομική προσαρμογή ανακηρύσσει την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα θα εμφανίσει το 2014 το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα διεθνώς, επίδοση που αναμένεται να επαναλάβει και τη διετία 2015 – 2016.

Από την έκθεση του ΔΝΤ «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον από τον διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου, Βιτόρ Γκασπάρ, προκύπτει πως οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος είναι εντυπωσιακές σε διεθνές επίπεδο τόσο στο σκέλος της καταγραφής πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και στο σκέλος του ελέγχου των δαπανών για συντάξεις και παροχές υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζεται ως παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της εφαρμογής πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιδρούν θετικά στην στήριξη της απασχόληση.

Ενδεικτικά, το ΔΝΤ αναφέρεται στις στοχευμένες περικοπές που έκανε η ελληνική κυβέρνηση στις εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που εκτιμά πως συνολικά θα ενισχύσει την απασχόληση των νέων εργαζομένων και των γυναικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διστακτική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ, ο κίνδυνος του επίμονα χαμηλού πληθωρισμού (lowflation) και η μεταρρυθμιστική κόπωση επιβάλουν την υλοποίηση δημοσιονομικών πολιτικών που θα σταθμίζουν προσεκτικά τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και τη στήριξη της ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης