Δίωξη κατά της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, της JP Morgan Chase, άσκησε η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης για παραπλάνηση επενδυτών, οι οποίοι έχασαν περισσότερα από 20 δισ. δολάρια μετά την αγορά σύνθετων χρηματιστηριακών προϊόντων.

Πρόκειται για τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, τα οποία είχε πουλήσει στους επενδυτές η Bear Stearns, χρηματοπιστωτικός όμιλος τον οποίο η JP Morgan Chase εξαγόρασε τον Μάρτιο του 2008. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη δίωξη που ασκείται μετά τη δημιουργία από τον Μπαράκ Ομπάμα μιας ειδικής ομάδας ερευνητών, οι οποίοι εξετάζουν ανάλογου τύπου υποθέσεις που προέκυψαν έπειτα από το χρηματοοικονομικό κραχ του 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η JP Morgan Chase, από την πλευρά της, χαρακτήρισε άδικη την όλη υπόθεση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι: «η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι προχωρήσαμε στην αγορά της Bear Stearns μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο και ύστερα από “παράκληση” του αμερικανικού Δημοσίου». Παράλληλα, η τράπεζα διαμαρτυρήθηκε γιατί η αρμόδια εισαγγελία δεν φρόντισε να την ενημερώσει πριν ξεκινήσει τη δίωξη, προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και εξέτασης των κατηγοριών.

Πάντως, ο γενικός εισαγγελέας της Ν. Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, κατηγορεί την Bear Stearns ότι δεν ενημέρωσε ορθά τους επενδυτές για την επικινδυνότητα των προϊόντων που τους πώλησε, ενώ προσέθεσε ότι αφορά σε πωλήσεις τέτοιους είδους επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2006 και 2007, δηλαδή πριν η Bear Stearns αποκτηθεί από την JP Morgan Chase. Από την εξέταση των στοιχείων καθίσταται σαφές ότι η τράπεζα δεν κατόρθωσε να αξιολογήσει με τον ορθό τρόπο τα συγκεκριμένα προϊόντα και σαφώς αγνόησε το ριψοκίνδυνο της επένδυσης.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης