Σειρά εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Ινδίας με την κυβέρνηση της Μιανμάρ, μετέδωσε το Associated Press (AP).

Ο Manmohan Singh επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα την ασιατική χώρα όπου είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο, Thein Sein, όσο και με τη διάσημη ακτιβίστρια και βουλευτή, Aung San Suu Kyi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη της Ινδίας, που επισκέπτεται τη χώρα από το 1987. Σύμφωνα με το AP, το ύψος των συμφωνιών φθάνει τα 800 εκατ. δολάρια.

«Μήλον» της έριδος λόγω γεωγραφικής θέσης

Η Μιανμάρ παρέμεινε για δεκαετίες στη διεθνή απομόνωση, ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί εκ νέου στις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λόγω γεωγραφικής θέσης και ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου, αναμένεται να αποτελέσει… «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε κράτη που επιδιώκουν να αυξήσουν την παρουσία τους στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού (κυρίως Κίνα, Ινδία και Η.Π.Α.). Αρκετές χώρες της Δύσης έχουν προχωρήσει ήδη στη «χαλάρωση» των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια να επιβραβεύσουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και για να ενισχύσουν τις πιθανότητές τους για δημιουργία συμμαχιών.

Η Μιανμάρ δεν παύει να θεωρείται μια τεράστια «παρθένα» αγορά καθώς ο πληθυσμός της αγγίζει τα 60 εκατ. και η έκτασή της ισούται όσο της Γαλλίας και της Βρετανίας μαζί.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τα λιμάνια της θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αμερικανικών και όχι μόνο πολυεθνικών εταιρειών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η επιρροή της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Οbama, έχει τονίσει επανειλημμένα πως η χώρα του στοχεύει να ενισχύσει την παρουσία της στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ασίας.

Διαβάστε επίσης:
Η άλλη πλευρά των μεταρρυθμίσεων στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 01:51

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης