Απαντήσεις το συντομότερο δυνατό επιθυμεί να έχει η Κυβέρνηση, σε σχέση με τη σύναψη διακρατικού δανείου, έτσι ώστε να έχει ξεκάθαρα δεδομένα για το πώς θα γίνουν διάφοροι χειρισμοί δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με αφορμή την αναβολή κατά μία εβδομάδα της καθόδου της Τρόικα στην Κύπρο, ορισμένοι πολιτικοί έτρεξαν, όπως συνηθίζουν να κάνουν, να επιρρίψουν ευθύνες στην Κυβέρνηση και να επιτεθούν ουσιαστικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προοπτική εξασφάλισης διακρατικού δανείου. Η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ που έγινε χθες ότι η αναβολή δεν οφείλεται στην Κύπρο, αλλά οφείλεται σε άλλους παράγοντες, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η δήλωση του (εκπροσώπου του ΔΝΤ) αναφορικά με τα ζητήματα του διακρατικού δανείου, επίσης, έχει βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Αυτό που έχει απομείνει από την όλη ιστορία είναι η εμμονή που έχει η αντιπολίτευση να φορτώνει τις ευθύνες για ό,τι γίνει και ό,τι δεν έχει γίνει στην Κυβέρνηση. Αυτό, βέβαια, καθιστά την αντιπολίτευση αναξιόπιστη, αλλά η ζημιά για τη χώρα μας και για την οικονομία, πολλές φορές, δυστυχώς, μένει. Αυτοί που καθημερινά αφήνουν υπονοούμενα για το ρωσικό δάνειο πρέπει επιτέλους να απαντήσουν ευθαρσώς και ανοικτά. Στηρίζουν την προσπάθεια διακρατικού δανείου ή όχι; Είναι υπέρ ή εναντίον; Ας αφήσουν τα μισόλογα και ας τοποθετηθούν ξεκάθαρα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την προοπτική εξασφάλισης διακρατικού δανείου, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να πει αν η εξασφάλιση του διακρατικού δανείου θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι αυτό θα φανεί στο τέλος, ως εκ του αποτελέσματος. «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο σε αυτή την περίπτωση από το να συνεχίζουμε τις προσπάθειες και να αναμένουμε μία θετική ή αρνητική απάντηση, δεν εξαρτάται από εμάς», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εξασφάλιση αυτού του δανείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος είναι κάτι σχετικό, με την έννοια ότι από τη μια υπάρχει η προσπάθεια που καταβάλλουμε εμείς για διακρατικό δάνειο και από την άλλη οι επαφές και η συζήτηση που θα έχουμε με τον Μηχανισμό Στήριξης. Το είχαμε δηλώνει ευθύς εξαρχής ότι, κατά την άποψή μας, το ένα δεν συγκρούεται με το άλλο και ανάλογα με τις εξελίξεις θα διαφανεί και ποιες προοπτικές υπάρχουν τόσο για το ένα θέμα όσο και για το άλλο. ΄Αρα με αυτή την έννοια δεν μπορεί κανείς εύκολα να τοποθετηθεί επί του ζητήματος του χρονοδιαγράμματος. Αυτό που λέμε, βεβαίως, είναι ότι το θέμα για μας είναι επείγον, θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε τις απαντήσεις για να μπορούμε με ξεκάθαρα δεδομένα να δούμε πώς χειριζόμαστε τα πράγματα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για να δοθεί απάντηση από πλευράς Ρωσίας για το θέμα του δανείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όχι δεν έχουμε τέτοια ημερομηνία. Αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι θέλουμε σύντομα αυτά τα ζητήματα να κλείσουν είτε θετικά είτε αρνητικά».

Κληθείς να πει αν το διακρατικό δάνειο θα κατευθύνεται αποκλειστικά στις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους και αν ο Μηχανισμός Στήριξης θα καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά τα ζητήματα, για να μπορούν να απαντηθούν κατά συγκεκριμένο τρόπο, θα πρέπει να έχουμε και συγκεκριμένες απαντήσεις, έτσι ώστε να μπορούμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να τα προσμετρήσουμε. Είχαμε πει ευθύς εξαρχής ότι θέλουμε να έχουμε μπροστά μας μερικές επιλογές έτσι ώστε μέσα από την αξιοποίησή τους να πάρουμε το καλύτερο δυνατό για την Κύπρο και την οικονομία μας.

Από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουμε απάντηση για το δάνειο, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουμε ούτε και την εξέλιξη του θέματος αναφορικά με τον Μηχανισμό Στήριξης – θα έρθουν την επόμενη βδομάδα, θα συζητήσουμε, θα διαβουλευτούμε, θα ακούσουμε τι θα μας πουν, θα ακούσουν και αυτοί τις δικές μας απόψεις – θα διαμορφώνεται σιγά-σιγά και το τοπίο έτσι ώστε να μπορούμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να απαντούμε σε αυτά τα ερωτήματα. Τούτη την ώρα δεν είναι ορθό ούτε και απαραίτητο να προσπαθούμε να απαντήσουμε ζητήματα για τα οποία ακόμα δεδομένα δεν έχουμε μπροστά μας».

Σε ερώτηση αν οι επιλογές που θα γίνουν από την Κυβέρνηση θα εξαρτώνται από τις προτεινόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που θα έρθουν από την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είναι το ζητούμενο μόνο το τι ενδεχομένως θα ζητήσει η Τρόικα σε ό,τι αφορά ένα πρόγραμμα. Έχει να κάνει και με τις ανάγκες σε λεφτά – και ειδικά σε ό,τι αφορά τις τράπεζες –, έχει να κάνει με διάφορα ζητήματα που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, με την έννοια του πώς τα αντιμετωπίζει ο Μηχανισμός Στήριξης, για να μπορούμε και εμείς με συγκεκριμένο τρόπο να θέσουμε τις δικές μας θέσεις στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν».

Ερωτηθείς αν η Κίνα έδωσε οριστικό «όχι» σε σχέση με σύναψη δανείου, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «στα ζητήματα των δανείων δεν έχουμε απαντήσεις».

Κληθείς να αναφερθεί σε ποσά που θα χρειαστεί η Κύπρος από το Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Τρόικα κάνει τις δικές τις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις και το ίδιο κάνουμε και εμείς. Αυτά θα τα συζητήσουμε με την Τρόικα. Δημοσίως διαρρέουν διάφορες εκτιμήσεις και γίνονται σαφείς τοποθετήσεις αναφορικά με τις εκτιμήσεις, όπως είχε κάνει και ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch για τις ανάγκες που κατά τον Οίκο θα έχουν οι κυπριακές τράπεζες. Αυτά είναι ζητήματα που θα τα θέσουμε στο τραπέζι της διαβούλευσης, έχουμε εικόνα της κατάστασης, αλλά επιφυλασσόμαστε να τα πούμε αυτά με την Τρόικα».

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα καλύψουμε τις ανάγκες του κράτους στο διάστημα που μεσολαβεί από τη λήψη βοήθειας είτε από τον Μηχανισμό είτε από διακρατικό δάνειο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι τρέχουσες ανάγκες εξυπηρετούνται και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται και έχουμε λύσεις για αυτά τα ζητήματα. Θέλω ξανά να επαναλάβω, διότι έγινε πολύς θόρυβος τις προηγούμενες μέρες, ότι το κράτος μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που έχει και δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».

Κληθείς να αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους θα το πράξει αυτό η Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι, δεν είναι επί του παρόντος να τους θέσω, αλλά αυτό κρίνεται και από το αποτέλεσμα. Όταν ένα κράτος δεν έχει να πληρώσει τότε δεν έχει να πληρώσει και δεν μπορεί κανείς να το κρύψει αυτό. Η Κύπρος, όμως, δεν αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα. Στο συγκυριακό θέμα που είχε προκύψει αναφορικά με την αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων δανείων που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι μετά από την υποβάθμιση από τους Fitch τα κυπριακά ομόλογα δεν γίνονται δεκτά για την άντληση ρευστότητας, σε αυτά έχουμε βρει εναλλακτικές λύσεις».

Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ έχει ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διάφορα ζητήματα, όπως το εάν είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, προσθέτοντας ότι «το παρόν δημόσιο χρέος, πώς μπορεί να μην είναι βιώσιμο όταν είναι 20% κάτω από τον μέσο όρο του δημόσιου χρέους των χωρών της ευρωζώνης».

Επιμέλεια: Κωσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης