Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ θα αντισταθμίσουν τον κίνδυνο νέων απογοητευτικών στοιχείων για την παγκόσμια οικονομία.

Το ευρώ, που είχε υποχωρήσει κατά 1,3% έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, καθώς ορισμένοι επενδυτές προεξόφλησαν μία μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κινείται επίσης ανοδικά, λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ δεν θα προαναγγείλει τη λήψη πιο δραστικών μέτρων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει κέρδη 0,4%, ενώ αντίστοιχα είναι και τα κέρδη του ευρώ, η ισοτιμία του οποίου διαμορφώνεται στα 1,3080 δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από έρευνα που έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταξύ οικονομολόγων προέκυψε ότι μία μικρή πλειονότητά τους – 43 από τους 76 – αναμένει μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 0,50%.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στις 2 Μαΐου. «Η ΕΚΤ θα μειώσει πιθανόν το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά αυτή η κίνηση δεν θα οδηγήσει στην εξασθένηση του ευρώ, εκτός αν η Κεντρική Τράπεζα αφήσει να εννοηθεί ότι κάποια πιο δραματική αλλαγή στην πολιτική της – όπως ένα αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις των τραπεζών σε αυτή – θα είναι στην ατζέντα της» δήλωσε αναλυτής του χρηματοπιστωτικού οίκου JPMorgan. Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρύτατα να διατηρήσει τις μηνιαίες αγορές της ομολόγων στα 85 δισ. δολάρια κατά τη μεθαυριανή συνεδρίασή της.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης