Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει σύμφωνα με πληροφορίες η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία αναμένεται και να εγκρίνει το οριστικό κείμενο για την πιστοποίηση του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ. Το κείμενο αποτελεί την εγγύηση του ρυθμιστή της αγοράς ότι η εταιρεία συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις του λεγόμενου τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Πρόκειται για το τελευταίο καθοριστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν, καθώς -όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές- η αδειοδότηση της ΡΑΕ έχει συμπεριλάβει όλες τις παρατηρήσεις και τις γνώμες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό έγινε, σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, με την τροπολογία που προστέθηκε προ ημερών σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας βάσει της οποίας αναστέλλεται η ισχύς των δικαιωμάτων ψήφου του μετόχου του ΔΕΣΦΑ εφόσον διαπιστωθεί παραβίαση μιας σειράς από όρους της κοινοτικής νομοθεσίας ή της πολιτικής για ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται κάποια νέα έγκριση από την Κομισιόν και η πιστοποίηση ξεκινά άμεσα να έχει ισχύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επόμενο βήμα είναι αμέσως μόλις εγκριθεί την Πέμπτη από τη ΡΑΕ η πιστοποίηση, ο φάκελος να αποσταλεί στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί η τελική σύμβαση και να καταβληθεί το χρηματικό τίμημα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το 66% του ΔΕΣΦΑ πωλήθηκε στους Αζέρους της Socar έναντι 400 εκατ. ευρώ, με τους πωλητές να είναι δύο: το ελληνικό Δημόσιο (που θα λάβει 188 εκατ. ευρώ για το 31%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (που θα λάβουν 212 εκατ. ευρώ για το 35%).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης