Το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 2.617 ευρώ την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Ματέο Ρέντσι, παρά την υπόσχεσή του να το μειώσει για χάρη των επόμενων γενεών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε τον Νοέμβριο σε 2,23 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat), ενώ ανερχόταν σε 2,11 τρισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2014, όταν ο Ρέντσι έγινε πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη ομιλία του στη Βουλή ως πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο του 2014, ο Ρέντσι είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να μειώσει τον όγκο των ομολόγων που πληρώνει. Ωστόσο, όταν αποχώρησε από την πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα, το δημόσιο χρέος για κάθε Ιταλό είχε αυξηθεί ποσοστιαία περισσότερο και από ό,τι κατά την τελευταία διακυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το 2008 έως το 2011.

Η αύξηση του κατά κεφαλήν χρέους από την πρώτη ομιλία του Ρέντσι στην ιταλική Βουλή έως τον Νοέμβριο του 2016, τον τελευταίο πλήρη μήνα που ήταν στην εξουσία, ανήλθε σε 7,6% έναντι 7% στους 42 μήνες της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, όταν η οικονομική κρίση της Ευρωζώνης έπληξε την Ιταλία και τον ανάγκασε σε παραίτηση τον Νοέμβριο του 2011. Το κατά κεφαλήν χρέος αυξήθηκε 0,9% κατά τη βραχύβια κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ρέντσι, ενώ είχε αυξηθεί 5,5% επί της τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπερλουσκόνι και έμεινε πρωθυπουργός έως τον Απρίλιο του 2013.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη σε απόλυτο μέγεθος και το δεύτερο υψηλότερο, μετά της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος). Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε τον περασμένο μήνα, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ φέτος. «Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας έχει οδηγήσει σε μακρές καθυστερήσεις στη μείωση του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ), αφήνοντας τη χώρα περισσότερο εκτεθειμένη σε δυσμενή σοκ», ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS την περασμένη Παρασκευή, όταν υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ιταλίας σε BBB υψηλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης