Η απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων φέρεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που επικαλούνται σχετική έκθεση της ελληνικής Βουλής.

Σήμερα, Τετάρτη, η γερμανική εφημερίδα Bild σε δημοσίευμα της αναφέρει «οι Έλληνες θα σερβίρουν αύριο στον Σταϊνμάιερ τον λογαριασμό» και παράλληλα επισημαίνει πως το ποσό που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση ανέρχεται τελικά στα 376 δισ. ευρώ επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Ο τελευταίος, σύμφωνα με την Bild, τονίζει ότι το τελικό ποσό που ζητούν οι Έλληνες από τους Γερμανούς ξεπερνά κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των συνολικά 280 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προ λίγων ημερών ο κ. Μηταφίδης μιλώντας σε άλλα γερμανικά Μέσα επεσήμανε πως «η χρονική περίοδος για τις αποζημιώσεις είναι η σωστή. Δεν υπάρχουν νομικά όρια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και όσα απαιτούνται στην έκθεση είναι πλήρως δικαιολογημένα – ιστορικά, πολιτικά και νομικά».

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να τεθεί σε κάθε περίπτωση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα (…) Για εμάς δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της Bild.

Παράλληλα παραθέτει δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος σημειώνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το θέμα των γερμανικών πολιτικών αποζημιώσεων θέτει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία, να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έκθεση του ελληνικού κοινοβουλίου θέτει ταυτόχρονα πολλές απαιτήσεις:

  • 171,4 δισ. ευρώ αφορούν στις ελληνικές αξιώσεις έως το 2014 για τις καταστροφές που υπέστησαν οι ελληνικές υποδομές στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.
  • 10,3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις για τα αναγκαστικά δάνεια που κατέβαλε η Ελλάδα στη Γερμανία επί κατοχής
  • 33,8 δισ. ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλες πρώτες ύλες, γεωργία) από το 1940 έως το 1944
  • 53,8 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για τις απώλειες της βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια της κατοχής.

Προ λίγων ημερών το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε πως το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση σύμφωνα με την οποία «οι Έλληνες ζητούν να λάβουν το ποσό των 269,5 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Στην έκθεση εγείρονται μεταξύ άλλων απαιτήσεις που αφορούν σε αποζημιώσεις ύψους 10,3 δισ. ευρώ για τα δάνεια που η Ελλάδα υποχρεούταν να καταβάλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της τετράχρονης κατοχής.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «η έκθεση ήταν έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016, αλλά έμεινε στο συρτάρι όσο οι Έλληνες λάμβαναν ακόμη δάνεια έκτακτης ανάγκης από άλλες χώρες της ΕΕ».

Με πληροφορίες από Bild, Der Spiegel

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης