Την ασφάλιση των ανέργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά τα εθνικά συστήματα ασφάλισης, προτείνει ο επίτροπος της Ε.Ε. για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη Λάσλο Άντορ, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

«Η ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων θα αναλάμβανε μόνο έναν βασικό ρόλο» ανέφερε ο κ. Άντορ και πρόσθεσε ότι «τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους ανέργους θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να ανέλθουν στο 40% του τελευταίου εισοδήματός τους και να διακόπτεται η χορήγησή τους έπειτα από έξι μήνες. Τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό του 40% στους πρώτους έξι μήνες κατά ένα καθορισμένο ποσό και στη συνέχεια να αναλάβουν πλήρως τις παροχές αναπλήρωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα τέτοιο σχέδιο θα δημιουργήσει οικονομική σταθερότητα και μπορεί να αναθερμάνει βραχυπρόθεσμα την οικονομία σε μία περίοδο ύφεσης» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων: με αυτή θα είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τα κοινωνικά συστήματα των μεμονωμένων κρατών – μελών. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πληρώνουν για τα κονδύλια για την ανεργία σε ένα κοινό Ταμείο και θα παίρνουν πίσω ένα μέρος τους, ανάλογα με το ύψος της ανεργίας» είπε.

«Στο παρελθόν έπρεπε οι χώρες να βοηθούνται με δικά τους μέσα στις καθοδικές φάσεις της συγκυρίας και να υποτιμούν τα νομίσματά τους. Αυτό δεν είναι δυνατό πλέον με ένα κοινό νόμισμα, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Άντορ, η ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από φορολογικά έσοδα των χωρών της Ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ώστε να προχωρήσουμε μελλοντικά σε περισσότερες μεταβιβάσεις χρημάτων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι: «Μόνο με τέτοιες δημοσιονομικές μεταβιβαστικές πληρωμές μπορεί να διασφαλισθεί μελλοντικά η νομισματική ένωση. Αυτές οι πληρωμές θα μεριμνούν, ώστε να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων και υφέσεων και να μην υπάρχουν καθοδικά σπιράλ».

Παράλληλα, απέρριψε ισχυρισμούς ότι οι χώρες με οικονομική ισχύ, όπως η Γερμανία, θα επιβαρυνθούν μονόπλευρα με την κοινή ασφάλιση και ότι ωφελημένες θα είναι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση. «Όχι, αυτό δεν ισχύει. Εάν είχαμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 μία ευρωπαϊκή ασφάλιση για τους ανέργους, θα είχε ωφεληθεί και η Γερμανία από αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης