Αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΕΠΑ και των Ελληνικών Λιπασμάτων (πρώην ΒΦΛ) ξέσπασε σήμερα, καθώς η ΔΕΠΑ προχώρησε σε διακοπή της τροφοδοσίας της εταιρίας με φυσικό αέριο λόγω συσσωρευμένων οφειλών.

Η «Ελληνικά Λιπάσματα» κάνει λόγο για απαράδεκτη άρνηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ να αποκαταστήσουν την παροχή φυσικού αερίου ενώ πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι η εταιρία δεν τήρησε κανέναν από τους όρους που είχαν συμφωνηθεί τον Ιανουάριο μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η διακοπή τροφοδοσίας ήταν η μοναδική λύση που απέμενε για την προστασία των συμφερόντων της ΔΕΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σημερινή δήλωση η κ. Κατερίνα Λαυρεντιάδη, εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας αναφέρει ότι η Ελληνικά Λιπάσματα έχει προσκομίσει εγγυητική επιστολή 1,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ και έχει προπληρώσει 2,5 εκατ. προ 10 ημερών για το αέριο που πρόκειται να παραλάβει και προσθέτει:

«Παρ’ όλα αυτά η ΔΕΠΑ εξαναγκάζει εκατοντάδες εργαζόμενους στο εργοστάσιο να παραμένουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας και αβεβαιότητας για το μέλλον τους. Αναρωτιέμαι αν ο στόχος των εμποδίων που εγείρονται είναι να βάλουν λουκέτο σε μια επιτυχημένη ελληνική βιομηχανία και να αφήσουν εκατοντάδες οικογένειες στο δρόμο».

Πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν από την άλλη πλευρά ότι στις 12 Ιανουαρίου υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιριών συμφωνία που προέβλεπε ρύθμιση του συσσωρευμένου χρέους των Ελληνικών Λιπασμάτων (το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) και τακτική πληρωμή για τις νέες παραλαβές αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι όροι της συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τις πηγές της ΔΕΠΑ, δεν τηρήθηκαν και ακολούθησε η διακοπή τροφοδοσίας. Η Ελληνικά Λιπάσματα επανήλθε με πρόταση να προπληρώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου ανά εβδομάδα, πρόταση την οποία αποδέχεται η ΔΕΠΑ αλλά με την προϋπόθεση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής ύψους 4,5 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί περίπου στην κατανάλωση δύο εβδομάδων) αντί για 1,5 εκατ. που προσκόμισε η εταιρία».

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης