Αντίθετοι οι φαρμακοβιομήχανοι με τις επιβαλλόμενες αλλαγές στο φάρμακο

Αντίθετοι οι φαρμακοβιομήχανοι με τις επιβαλλόμενες αλλαγές στο φάρμακο
Άκρως αντίθετοι με τις έξι αλλαγές στο φάρμακο, που επιβάλλει η τενχική συμφωνία με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης είναι οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών.
Οι αλλαγές αυτές «κατεβαίνουν στην αγορά» χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους εμπλεκομένους και έως τις 20 Μαΐου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός φώναξε ξαφνικά στο γραφείου του, τους εκπροσώπους των Ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών και τους ανακοίνωσε τις έξι αλλαγές που επέβαλαν οι δανειστές.

Το zougla.gr είχε εκτιμήσει τη διάσταση του προβλήματος από τις 2 Μαιου. Δείτε το ρεπορτάζ:Σήμερα ήλθε η πρώτη αντίδραση από τον ΣΦΕΕ και αναμένεται η τοποθέτηση των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων.

Ειδικότερα ο ΣΦΕΕ αναφέρει:

«Τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά καθαρά βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία δεν εξασφαλίζουν τη μείωση του clawback κατά 30%, που είναι και μνημονιακή υποχρέωση.
Μάλιστα τα μέτρα αυτά θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς.
Επιπλέον, πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ούτε, το κυριότερο, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Εξαντλούν, τέλος, τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο Κλάδος του Φαρμάκου και δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης.

Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα καταλάβει πως ο Κλάδος μας είναι μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα και περιμένουμε έστω και την τελευταία στιγμή να διαβουλευθεί μαζί μας τόσο πριν την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου όσο και μετά στις επικείμενες υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί το όφελος των Ελλήνων ασθενών και η βιωσιμότητα του Κλάδου και του Συστήματος Υγείας.

Είναι ώρα ευθύνης για την Πολιτεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος(ΣΦΕΕ).zougla newsroom

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017, 18:16