Σε λειτουργία είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους, η οποία βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε αυτή την πλατφόρμα πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα από τους εργαζόμενους που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, αλλά και τη μείωση κατά 40% του μισθώματος της πρώτης κατοικίας τους, που αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αιτήσεις ξεκινούν από την 1η Απριλίου για όσους εργαζόμενους το ΑΦΜ τους τελειώνει σε 1.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες των επιχειρήσεων αυτών έχουν διορία μέχρι την επόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου για να υποβάλουν τη δική τους υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη». Επειδή η δήλωση του εργοδότη αποτελεί προαπαιτούμενο, καλό είναι οι εργαζόμενοι να συνεννοούνται πρώτα με τον εργοδότη τους, ώστε να τους δηλώσει σε αναστολή στην «Εργάνη» και ακολούθως οι ίδιοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας. 

Κάντε κλικ για να μεταβείτε στον ιστότοπο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν:

– τα προσωπικά τους στοιχεία 

– τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (ενδέχεται να αντλούνται αυτόματα από το σύστημα)

– τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ)

– αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40% (την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή). 

Με τον ίδιο τρόπο υποβάλλουν δήλωση και οι άνεργοι που απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου (σήμερα Τετάρτη 1η Απριλίου όσων των ΑΦΜ λήγει σε 1). Δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν δικαιούνται την τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης