Η «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης για το μη άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές «ξεθώριασε» τα ξημερώματα της Δευτέρας προκειμένου να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει το κατά πόσο θα ωφελήσει τον τζίρο των καταστημάτων ένα τέτοιο μέτρο​

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι το νέο μέτρο αφορά σε εμπορικά καταστήματα τουριστικών περιοχών, τα οποία θα ανοίγουν περίπου 30 Κυριακές τον χρόνο. Ωστόσο, φρόντισε να μιλήσει για γενικές ζώνες, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι το πλαίσιο θα καθοριστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στο περιθώριο των εγκαινίων ενός ακόμη Κέντρου Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών στην Πατησίων στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην Αθήνα ανέφερε ότι «τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν μερικές Κυριακές επιπλέον, σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον Δημό Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον Δήμο Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζοντας πως το ίδιο θα ισχύσει και για τις περιοχές περιμετρικά του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει το κατά πόσο θα ωφελήσει τον τζίρο των καταστημάτων ένα τέτοιο μέτρο, από τη στιγμή που η ρευστότητα είναι περιορισμένη. Ήδη, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι έχει μειωθεί το ύψος των χρημάτων από τον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό προς βασικά είδη, όπως τρόφιμα. Επιπλέον, έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις στων μικρομεσαίων εμπόρων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αδυνατούν να ανοίξουν επιπλέον Κυριακές λόγω κόστους, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω μέτρο ευνοεί ουσιαστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν συμφωνεί η κυβέρνηση με το μέτρο απάντησε: «Φυσικά διαφωνούσαμε αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό» προσθέτοντας πως το μέτρο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης