Του Κώστα Ιερίδη

Την Τετάρτη και με σημαντική καθυστέρηση -ως προς τις αρχικές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη– θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων Taxisnet.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις μπορούν να ξεκινήσουν να υποβάλλονται, αλλά δεν θα εξάγονται ακόμη οριστικά αποτελέσματα εκκαθάρισης με αριθμό δόσεων​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε πόσεις δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος; Σε τρεις διμηνιαίες, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, και όχι κάθε μήνα, όπως είχε εξαγγείλει πολλάκις το οικονομικό επιτελείο. Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να έχει καταβληθεί -εκτός απροόπτου- έως τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου τα στοιχεία αυτά να ενισχύσουν τα δημοσιονομικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα.

Βέβαια, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο στόχος για αποπληρωμή του φόρου σε έξι δόσεις από τον Ιούνιο έως τον Μάιο παραμένει, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από τους πιστωτές.

Εκκρεμότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη δύο νομοθετικές εκκρεμότητες: ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των φόρων και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδος θα κατατεθούν στη Βουλή σχετικές τροπολογίες που θα προβλέπουν:

α) την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 2 μήνες, έως τις 30/6/2016
β) την εναλλακτική δυνατότητα τμηματικής αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος και των λοιπών φορολογικών επιβαρύνσεων που θα αναγράφονται στα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, έως τις 31/12/2016, δηλαδή, σε 6, 7 ή 8 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον μήνα υποβολής της δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις μπορούν να ξεκινήσουν να υποβάλλονται, αλλά δεν θα εξάγονται ακόμη οριστικά αποτελέσματα εκκαθάρισης με αριθμό δόσεων. Έτσι, αποτέλεσμα εκκαθάρισης θα μπορεί να βλέπει ο φορολογούμενος, αλλά δεν θα είναι ενεργοποιημένη η διαδικασία έκδοσης «Ταυτότητας Οφειλής» για την αποπληρωμή τυχόν χρεωστικού υπολοίπου φόρων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης