Η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει μια δέσμευση που δεν θα τηρήσει για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, αλλά είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και να υπερασπιστεί το ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη από το Νταβός όπου βρίσκεται για την εναρκτήρια ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν λέμε ότι δεν θέλουμε αυτή την αλληλεγγύη, αλλά δεν θέλουμε να αναλάβουμε μια δέσμευση που δεν θα μπορούσαμε να τηρήσουμε», τόνισε μιλώντας σε ένα ακροατήριο επιχειρηματιών και πολιτικών, στο 42ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πάντα υποστηρίξαμε το ευρώ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά «η Ευρώπη θα χάσει την αξιοπιστία της», αν η Γερμανία δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Αναφερόμενη στα οικονομικά «τείχη προστασίας» που η Ευρώπη επιδιώκει να αναπτύξει και να ενισχύσει, η Μέρκελ επανέλαβε ότι θεωρεί πως τα τρέχοντα ποσά επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το σημερινό ταμείο αρωγής, το ΕΤΧΣ, διαθέτει περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ, και ο διάδοχός του, ο οποίος θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός (ΕΜΣ) θα διαθέτει περίπου 500 δισ. ευρώ. «Οι άνθρωποι λένε ότι δεν είναι αρκετά, ορισμένοι λένε ότι χρειάζονται τα διπλά, άλλοι τα τριπλά, και μόνο τότε θα πιστέψουμε στην αλληλεγγύη σας», εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά «αναρωτιέμαι εάν είναι ακόμη αξιόπιστη», σημείωσε.

Ωστόσο, δεν είπε τίποτα για τη συνύπαρξη των δύο ταμείων, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2013, κάτι που θα αυξήσει τη δύναμη πυρός από αυτά τα «τείχη προστασίας», όπως προτείνεται από διάφορες χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης