Σε επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου των επιβαρύνσεων που συνδέονται με τον φόρο ακινήτων καλείται να προβεί το οικονομικό επιτελείο για το 2016, καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε αρκετές περιοχές της χώρας επηρεάζει τον παγιωμένο στόχο της συγκέντρωσης 2,65 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Με την ανάγκη για έσοδα να είναι μεγάλη, τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα η πληρωμή της πρώτης δόσης να τοποθετείται τον Ιούλιο​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι οι αλλαγές στον νέο φόρο ακινήτων θα οδηγήσει σε μεταφορά των φορολογικών βαρών από τους μη έχοντες σε εκείνους που διαθέτουν μεγάλη περιουσία. Με την ανάγκη για έσοδα να είναι μεγάλη, τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα η πληρωμή της πρώτης δόσης να τοποθετείται τον Ιούλιο. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τον… οβόλο τους για ένα ακίνητο το οποίο έχει φορολογηθεί πολλάκις στο παρελθόν: από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την αγορά των υλικών κατασκευής μέχρι την ανέγερση του κτηρίου και την αγορά του διαμερίσματος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, ο νέος φόρος ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και όχι βάσει ενός συστήματος που θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές, ενώ θα προβλέπεται και ένα μικρό αφορολόγητο όριο.

Παραμένει ο στόχος για έσοδα 2,65 δις

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για εισπράξεις 2,65 δις ευρώ παραμένει αμετάβλητος. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, οι οποίες θα επηρεάσουν, κατά βάση, τους φορολογούμενους με ακίνητα μεσαίας ή υψηλής αξίας.

Όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του φετινού φόρου ακινήτων, αρκετοί φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους​Και αυτό επειδή οι αντικειμενικές αξίες για τις περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 650 ευρώ/τ.μ. έως 3.900 ευρώ/τ.μ. μειώθηκαν κατά 4% έως 19%. Άρα, η μείωση των αντικειμενικών τιμών οδηγεί αυτομάτως και κατά συνέπεια σε μείωση του φόρου ακινήτων για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Έτσι, παρότι οι αντικειμενικές αξίες για πολλούς ιδιοκτήτες έχουν μειωθεί από 4% έως 19%, όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του φετινού φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης