Τη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου που ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επιχειρούν να «μεταφράσουν» οι οικονομικοί αναλυτές, συνδέοντάς τη με τη διαμόρφωση του ποσού των στεγαστικών δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα φάση, οι ελληνικές τράπεζες τηρούν στάση αναμονής έως τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα προβεί σε ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αγορών τιτλοποιημένων δανείων (ABS).

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ABS αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ. Οι οικονομολόγοι κρατούν επιφυλακτική στάση αναφέροντας πως η χαμηλή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει και την αξιολόγηση των τίτλων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στεγαστικά δάνεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «μεγάλο νέο» της χθεσινής είδησης για τη μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,05% έγκειται στο γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει άμεσα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί την περίοδο 2004-2006.

Σημειώνεται ότι ως βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ορίζεται αυτό με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζει τις εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Για τα εν λόγω δάνεια, λοιπόν, που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, η μείωση του τελευταίου συνεπάγεται αυτόματη μείωση του τελικού επιτοκίου που πληρώνει ο δανειολήπτης.

Έτσι, επί παραδείγματι, για δάνειο ύψους 80.000 ευρώ με επιτόκιο 4,25% και διάρκεια αποπληρωμής στα 30 χρόνια η δόση σήμερα ανέρχεται σε 399,19 ευρώ.

Με μείωση του επιτοκίου 4,15% η δόση διαμορφώνεται κάτω από 395 ευρώ. Η μείωση θα πρέπει να υπολογίζεται για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων περίπου 5 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ οφειλής.

Ποσοτική χαλάρωση 500 δισ. ευρώ συζητά η ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποκάλυψε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητά τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει πιθανότατα το πρόγραμμα σε συνέντευξη Τύπου στο προσεχές μέλλον εκτός κι εάν συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις από το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης