Τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής τράπεζας και ενός κοινού αποθεματικού ταμείου ανακοίνωσαν οι ηγέτες των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι οποίοι συναντήθηκαν στη Φορταλέζα της Βραζιλίας.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, η έδρα της αναπτυξιακής τράπεζας θα βρίσκεται στη Σανγκάη, την προεδρία της θα την αναλάβει για περίοδο πέντε ετών αρχικά η Ινδία, ενώ το κεφάλαιό της κυμαίνεται από 50 έως 100 δισ. δολάρια. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα κοινό αποθεματικό ταμείο με διαθέσιμα 100 δισ. δολάρια, τα οποία και θα προσφέρουν ένα προσωρινό «μαξιλαράκι» ασφαλείας, εκτονώνοντας τις «βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» και ενισχύοντας την «παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης Συνόδου Κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα τα οποία θα γίνονται εντός των διοικητικών ορίων των κρατών-μελών της συγκεκριμένης ομάδας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι προτάσεις αυτές αναμένεται να αποτελέσουν το αντίβαρο στους αντίστοιχους θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δίνοντας παράλληλα μια εναλλακτική -αλλά και ένα μέσο πίεσης και ελέγχου- σε χώρες ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Οι χώρες της ομάδας BRICS αντιστοιχούν στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο 1/5 του ΑΕΠ του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης