Σαφείς προειδοποιήσεις προς τους ηγέτες της Ευρώπης εξαπολύει ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert B. Zoellick, όσον αφορά στην κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και ετοιμότητα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή, στην αμερικανική εφημερίδα «Financial Times», καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας έτσι ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οικονομικής της κατάρρευσης, γεγονός που θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε δράσουν αποφασιστικά για να ενισχύσουν τις τράπεζες, η κρίση που θα προκύψει θα μετατρέψει την ήπειρο σε μια περιοχή κινδύνου. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμοι ψυχολογικά και μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες», αναφέρει.

Περί ανακεφαλαιοποίησης και εισροής «ζεστού» χρήματος στην αγορά

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξηγεί πως η παροχή ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αποτελεί μια σημαντική πρώτη ενέργεια για την απορρόφηση των κραδασμών από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας όμως ότι αν δεν… «γυρίσει» το χρήμα στην αγορά, οι προσπάθειες για διάσωση της Ευρωζώνης θα πέσουν στο κένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες με τη σειρά τους θα δανείσουν τα χρήματα ώστε να αποτρέψουν την έλλειψη ρευστού για τις επιχειρήσεις, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας “Lehman Brothers” το 2008. Εάν οι τράπεζες λάβουν έκτακτη βοήθεια, τα στελέχη των τραπεζών θα πρέπει να πιεστούν για να συνεχίσουν να παρέχουν στους πελάτες τους μετρητά», προσθέτει.

«Μεσοπρόθεσμα οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ισπανίας, είτε μέσω του ΕΜΣ ή με την έκδοση ομολόγων της Ευρωζώνης. Αυτό δεν αντιτίθεται στις απαιτήσεις της Γερμανίας για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, να μειώσουν τα ελλείμματά τους», επισημαίνει επίσης.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν υφίσταται πιθανότητα οι τράπεζες της Ευρωζώνης να ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ΕΜΣ, αν και η τοποθέτηση αυτή μοιάζει να αντιφάσκει με ένα έγγραφο που δημοσιοποίησε η ίδια μια ημέρα νωρίτερα.

Η θητεία του Robert B. Zoellick λήγει στις 30 Ιουνίου.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης