Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, προειδοποιεί υψηλόβαθμο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να αποφευχθεί το κούρεμα των καταθέσεων (bail-in).
Σε περίπτωση που η ανακεφαλαιοποίηση γίνει από το 2016 και μετά, τότε θα ισχύει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων
Συγκεκριμένα, όπως λένε στελέχη της ΤτΕ, πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει εντός του έτους και μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και το 2012, κι όχι μέσω δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος, όπως λένε, είναι ότι, αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μεν με κεφάλαια του ESM αλλά μέσω του ΤΧΣ, το κόστος το αναλαμβάνει το Δημόσιο και όχι οι τράπεζες, και άρα αποκλείεται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων. Αυτό δεν είναι απόλυτο ότι θα ισχύσει εάν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει απευθείας από τον ESM.

Αν πάλι η ανακεφαλαιοποίηση γίνει από το 2016 και μετά, τότε θα ισχύει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων, και έχει γίνει ήδη νόμος του ελληνικού κράτους.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις (stress tests) των ελληνικών τραπεζών, ώστε η ανακεφαλαιοποίησή τους να ολοκληρωθεί εντός του 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτό από τη συνάντηση των θεσμών με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα:

Φωτό: Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης