Άνοδο από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν επτά ετών κατέγραφαν σήμερα οι τιμές του αργού, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε θετικά στοιχεία για τις εισαγωγές εμπορευμάτων παρά την οικονομική επιβράδυνση. Ωστόσο, συνολικά η αγορά παρέμεινε αδύναμη λόγω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς, κάτι που επιδεινώνει η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει υψηλή την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ και το αμερικανικό αργό σημείωσαν τη Δευτέρα απώλειες άνω του 6%, στα χαμηλότερα επίπεδα του 2015 και κοντά σε επίπεδα που τελευταία φορά καταγράφηκαν κατά την κρίση του 2008/2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, στις 10.05 ώρα Ελλάδας, τα προθεσμιακά συμβόλαια του μπρεντ σημείωναν άνοδο 31 σεντς στα 41,04 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό κινούνταν στα 37,82 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο μόλις 17 σεντς, κοντά στα χαμηλά επίπεδα που σημείωσε χθες.

«Η απόφαση των μελών του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ υποδηλώνει ότι ο οργανισμός επί της ουσίας εγκαταλείπει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική περιορισμού της παραγωγής και λειτουργεί ως καρτέλ, οδηγώντας σε περισσότερες καθοδικές πιέσεις στις τιμές πετρελαίου βραχυπρόθεσμα» σχολίασε ο Σαντζίβ Σαχ, επικεφαλής επενδύσεων στη Sun Global Investments.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 8,7% για τους πρώτους 11 μήνες του έτους στα 6,61 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ οι εισαγωγές αργού του Νοεμβρίου κατέγραψαν αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της χώρας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης