Συνεχίστηκαν και το 2014 τα σημάδια σταθεροποίησης και μικρής ανάκαμψης της ένδυσης στην Ελλάδα, εξέλιξη που οφείλεται στη μικρή αλλά σταδιακή αύξηση των λιανικών πωλήσεων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Αύξηση (+6%) σημειώθηκε, επίσης, στην απασχόληση της ένδυσης και, όπως τονίζεται, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται άνοδος σε αυτόν τον τομέα την τελευταία 20ετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2014, στην ένδυση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,2%, (από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2014, οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν συνεχή μικρή, αλλά σταθερή αύξηση).

Τόσο η αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά (+1,4%) όσο και η αύξηση των εισαγωγών (+ 9,1%) επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά ενδυμάτων ανακάμπτει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά έπειτα από πέντε συνεχή χρόνια πτωτικής πορείας (την περίοδο 2008 – 2013 οι εισαγωγές ενδυμάτων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 42%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελευταίο δίμηνο του 2014 οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας επηρέασαν αρνητικά τον κλάδο και κυρίως τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά. Το γεγονός αυτό περιόρισε σημαντικά την καλή πορεία που είχε ο κλάδος στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν σαφώς καλύτερη» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι εξαγωγές ενδυμάτων το 2014 κατέγραψαν αύξηση 2,2% έναντι του 2013 και ανήλθαν σε 564 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός, αφού η σύγκριση γίνεται με το 2013 που αποτέλεσε την πρώτη θετική χρονιά για τις εν λόγω εξαγωγές μετά το 2003.

Έτσι, ύστερα από δέκα χρόνια συνεχούς πτώσης των εξαγωγών ενδυμάτων παρατηρείται από τις αρχές του 2013 και μετά για δύο χρόνια μικρή αλλά σταθερή αύξηση των εξαγωγών ενδυμάτων.

Από τις συγκεκριμένες εξαγωγές το 67% αφορά σε πλεκτά ενδύματα και το 89,4% απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το υπόλοιπο 10,6% εκτός Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης