Αμετάβλητο στο 4% παρέμεινε το βασικό επιτόκιο της Αλβανίας, έπειτα από την απόφαση που έλαβε το Εποπτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (ΒοΑ).

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Άρντιαν Φουλάνι, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου ελήφθη με βάση τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, της κατανάλωσης και του επιπέδου των τιμών στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, «ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% (σε ετήσια βάση) τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο». Σημείωσε, δε, ότι από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η Κεντρική Τράπεζα προκύπτει μικρή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Εποπτικό Συμβούλιο μείωσε κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο, με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο του 4%, από 4,25%. Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2011, το Εποπτικό Συμβούλιο μείωσε τέσσερις φορές τα επιτόκια, έπειτα από μια δεκαετία που ήταν αμετάβλητο στο 5,5%.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης