Σε πρώτο πλάνο ως την υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση για την Ευρωζώνη τοποθετεί την Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. Επισημαίνει, δε, ότι η χώρα θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, ενώ σπεύδει να υπεραμυνθεί και των αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας που επιβάλλονται στις υπερχρεωμένες χώρες.

Αντιθέτως, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις ανησυχίες των αγορών για την Ισπανία και την Ιταλία, χαρακτηρίζοντάς τις «υπερβολικές» και υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε «καλό δρόμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του προς το dpa, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει ότι η κρίση επικεντρώνεται επίσης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης.

«Γύρω από αυτές τις χώρες υπάρχουν άλλες μεγάλες οικονομίες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποιες ανισορροπίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία» αναφέρει ο Αλμούνια, διευκρινίζοντας ότι με τον όρο «ανισορροπίες» εννοεί δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.

«Οι αγορές παρουσιάζουν μια νευρικότητα, μια υπερβολική νευρικότητα» επισημαίνει στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επενδυτές και κερδοσκόποι πιστεύουν πως θα οξυνθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. «Από καιρού εις καιρόν οι αγορές παρουσιάζουν υπερβολικές αντιδράσεις και κινούνται ως αγέλη» λέει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αλμούνια εκτιμά, πάντως, ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι τόσο αρνητική, όσο υπονοεί η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Θεωρεί επίσης καθοριστικά για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία, όπως λέει, καταδεικνύουν ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεν αντιμέτωπες με προβλήματα, τα οποία όμως θεωρούνται επιλύσιμα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ενότητα των Ευρωπαίων. «Εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε προκειμένου να επιλύσουμε καλύτερα την κρίση» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης