«Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίασης των έργων κατασκευής, την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

«Η κατασκευή του αγωγού συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους»Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στις θετικές επιπτώσεις που θα έχει ο αγωγός στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως θα δημιουργηθούν περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η ελληνική βιομηχανία θα αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την προμήθεια κατασκευαστικών υλικών και τη συμμετοχή σε έργα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κατασκευή του αγωγού συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, παράγοντες που βάζουν τέλος την αβεβαιότητα για την οικονομία και δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Αλ. Τσίπρα:

Σε αρχική φάση, ο αγωγός θα μεταφέρει ετησίως 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, ποσότητα που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, επαρκεί για να τροφοδοτήσει περίπου επτά εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη γεωστρατηγική σημασία του TAP, επισημαίνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για τη σύνδεση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ως μέρος ενός παζλ οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας μας μέσω της αγοράς ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα έργα που θα συμπληρώνουν των TAP, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, τον σχεδιαζόμενο Πλωτό Σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, και την αναβάθμιση του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας.

Η σύνδεση μάλιστα του TAP με την ελληνοβουλγαρική κάθετη σύνδεση θα μπορεί να προωθήσει αζέρικο αέριο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου υπάρχουν ιστορικές ανησυχίες για το ρωσικό μονοπώλιο στην αγορά ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic

Ο διεθύνων σύμβουλος του TAP Ian Bradshaw

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Niko Peleshi

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova

Ο απεσταλμένος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Amos Hochstein
 
Ο αγωγός ΤΑΡ

Ο αγωγός ΤΑΡ, συνολικού μήκους 878 χλμ., αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης μεγάλης επένδυσης συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ για τη μεταφορά του αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 στην Ευρώπη, επένδυσης που περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς αγωγούς: τον αγωγό SCP που ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με τη Γεωργία, τον αγωγό TANAP που διασχίζει την Τουρκία και φυσικά τον TAP που θα περνά από Ελλάδα και Αλβανία προτού καταλήξει υποθαλάσσια στις ιταλικές ακτές. Τα περίπου 3500 χιλιόμετρα της διαδρομής συνθέτουν τον περίφημο Νότιο Διάδρομο ο οποίος κάνει πράξη τη διασύνδεση της Κασπίας, με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα, με τις αγορές της Ευρώπης.

Εντός της Ελλάδας ο TAP, θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP). Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατά μήκος 550 χλμ. (πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού) και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία.

Ο σχεδιασμός του προβλέπει σε αρχικό στάδιο τη μεταφορά 10 δισ. κ.μ. αερίου στην Ευρώπη, δυναμικότητα που μπορεί να αναβαθμιστεί φτάνοντας στα 20 δισ. κ.μ. ετησίως. Μέτοχοι στην κοινοπραξία είναι οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam SpA (20%), Fluxys (19%), Enags (16%) και Axpo (5%).

Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης