Η αναθεώρηση των παράλογων αντικειμενικών αξιών αποτελούσε τα τελευταία χρόνια επιτακτικό αίτημα της αγοράς, αλλά και όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακινήτων. Πλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί από το Δημόσιο να αναπροσαρμόσει, σε διάστημα έξι μηνών, τις αντικειμενικές τιμές, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στα σημερινά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ.1055/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, «διαπιστώνεται ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλόμενη από το άρθρο 41.1 του νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Αναβάλλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια».

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προήλθε ύστερα από προσφυγή στελεχών του κόμματος της Δράσης με την οποία ζητούσαν να αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Ευθυγράμμιση με τις εμπορικές αξίες

Η απόφαση του ΣτΕ προήλθε ύστερα από προσφυγή στελεχών του κόμματος της Δράσης με την οποία ζητούσαν να αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες
Πάντως, έστω και καθυστερημένα, η ελληνική Πολιτεία φαίνεται να βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες. Αυτό προέκυψε από πρόσφατη απάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται στη σχετική απάντηση, «το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Ελλάδα με σκοπό την ευθυγράμμιση όλων των αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και διενεργείται από ομάδα με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη».

Βέβαια, το ερώτημα είναι εάν το Δημόσιο θα καταφέρει να ολοκληρώσει, μέχρι την άνοιξη περίπου του 2015, την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

Ο παραλογισμός των αντικειμενικών

Οι στρεβλώσεις με τις αντικειμενικές συναντώνται σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα σπίτια είναι κατά πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με αυτές που προσδιορίζει η εφορία.

Για παράδειγμα, στη Φιλοθέη, τα σπίτια δεν πωλούνται πιο ακριβά από 4.000-5.000 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που οι αντικειμενικές ξεπερνούν τα 8.000 ευρώ/τ.μ.

Στον Λαιμό Βουλιαγμένης που διαθέτει ανώτατη αντικειμενική αξία 8.800 ευρώ/τ.μ., οι παλαιότερης κατασκευής κατοικίες «αλλάζουν χέρια» σε τιμή από 3.000 έως 5.000 ευρώ/τ.μ.

Στη Γλυφάδα η αντικειμενική υπολογίζεται στα 3.075 ευρώ, ενώ τα σπίτια πωλούνται σε ζητούμενη τιμή ύψους 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, η εφορία προσδιορίζει, κατά μέσο όρο, την τιμή των ακινήτων στα 2.525 ευρώ/τ.μ., αλλά οι εμπορικές δεν ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης