«Δεν έχουμε καμία διάθεση να πληρώσουμε για τα χρέη της Ιταλίας», τονίζει σε αποψινή ανακοίνωσή του ο προερχόμενος από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χάρτβιγκ Λέγκερ, αντιδρώντας στην νέα απαίτηση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για μία χαλάρωση των κριτηρίων σταθερότητας του ευρώ.

Κατά την άποψή του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, μία κυβέρνηση (σ.σ. προφανώς η ιταλική), η οποία δεν τηρεί τους κανόνες χρέους της ΕΕ, εξέρχεται αλώβητη και κατόπιν ζητά επιπλέον και την χαλάρωση των κριτηρίων σταθερότητας του ευρώ, «δείχνει σαφώς ότι απαιτείται μία μεταρρύθμιση των κοινοτικών κανόνων με σκληρότερες κυρώσεις, όπως έχει ζητήσει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Χάρτβιγκ Λέγκερ, με μία συνειδητή προώθηση του «σπιράλ χρέους», δεν μπορεί να αποκλειστεί για πολύ χρόνο, ότι η Ιταλία θα εξελιχθεί σε μία νέα Ελλάδα, από τις εμπειρίες με την οποία, η Αυστρία έχει εξάγει τα διδάγματά της.

Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, «η Ελλάδα έχει δείξει, το πού οδηγεί, όταν μία χώρα συνεχίζει ασταμάτητα το σπιράλ χρέους, και ακόμη έως σήμερα, τόσο ο ελληνικός πληθυσμός έχει να υποφέρει για τις λανθασμένες αποφάσεις του παρελθόντος, όσο και ο συνολικός χώρος του ευρώ έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Ταυτόχρονα, ο Χάρτβιγκ Λέγκερ απαιτεί μία αλλαγή στην Ευρώπη αναφέροντας ότι, όπως η Αυστρία έτσι και οι άλλες χώρες θα πρέπει να δρομολογήσουν το τέλος της πολιτικής χρέους και να περιορίσουν το ύψος του χρέους τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος θεωρεί πως οι χώρες, οι οποίες δεν τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας του ευρώ, δεν απειλούν μόνον τον εαυτό τους, αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη, και ως εκ τούτου, «η Αυστρία πάντως δεν πρόκειται στο μέλλον να διαθέσει τα χρήματα των φορολογουμένων της και να αναλάβει εγγυήσεις για άλλες χώρες, μόνον επειδή κάποιες συνεχίζουν ασυγκράτητα στην πολιτικής χρέους».

Υπενθυμίζεται, πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa είχε προειδοποιήσει να μην γίνει η Ιταλία μία δεύτερη Ελλάδα με μία «ανεύθυνη πολιτική χρέους».

«Αυτή η άποψη πρέπει να ρυθμίζεται σε μία νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνιζε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «μόνον τότε θα απαλλαγούμε από την κρίση, όταν υπάρξουν σαφείς κυρώσεις κατά χωρών-μελών της ΕΕ, οι οποίες προξενούν χρέος, και όλοι πρέπει να εργαστούμε για τη μείωση του ελλείμματος και για την τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς – ο οποίος στο παρελθόν, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, είχε ασκήσει επανειλημμένα κριτική απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση τόσο με την οικονομική κατάσταση όσο και με το προσφυγικό – «μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει εγγύηση πως η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα επιτυχημένη και σταθερή, όπως επίσης, μόνον έτσι μπορεί να αποφευχθεί να θέσει η Ιταλία σε κίνδυνο ολόκληρο τον χώρο του ευρώ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης