Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ αυξάνει την παγκόσμια αβεβαιότητα, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αμερικανικού οίκου, η εκλογή Τραμπ θα επιφέρει μία σειρά προκλήσεων στην ασκούσα πολιτική των ΗΠΑ, η οποία αυτομάτως θα επηρεάσει και άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου του διευρυμένου ρόλου των ΗΠΑ στο διεθνές στερέωμα, ο Fitch τονίζει ότι η διπλωματική και στρατιωτική πολιτική της Ουάσινγκτον θα καθορίσει μία σειρά εξελίξεων, όπως το διεθνές εμπόριο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του Τραμπ για την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) αλλά και για την επιβολή υψηλότερων δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

«Πρόκειται για κινήσεις, οι οποίες αναπόφευκτα θα αυξήσουν τον εμπορικό προστατευτισμό, προξενώντας οικονομική ζημία στις εμπλεκόμενες χώρες» εξηγεί ο Fitch.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολιτικό επίπεδο, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι το προεδρικό αποτέλεσμα συνιστά προϊόν της αυξανόμενης δυναμικής του αντισυστημικού λαϊκισμού, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει και την Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης