Τις όποιες, κατά καιρούς, διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι «λεφτά υπάρχουν» από εθνικούς πόρους για μεγάλα ή…μικρότερα έργα φαίνεται να διαψεύδει ο προϋπολογισμός του 2015. Και αυτό επειδή μια προσεκτικότερη εξέτασή του φανερώνει ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2015 έχει επιστρέψει στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε, δηλαδή, που η Ελλάδα προετοιμαζόταν για την ένταξή της στην ΟΝΕ.

Το ποσό των 6,4 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δαπανηθεί για επενδύσεις παντός είδους, με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, συγκρίνεται με εκείνο του 1999Με άλλα λόγια, το ποσό των 6,4 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δαπανηθεί για επενδύσεις παντός είδους, με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, συγκρίνεται με εκείνο του 1999.

Και εάν ληφθεί υπόψη η αύξηση του κόστους χρήματος (με την ίδια ποσότητα χρημάτων αγόραζε κανείς πολύ περισσότερα αγαθά το 1999 σε σχέση με σήμερα), γίνεται αντιληπτό ότι ο προϋπολογισμός για δημόσιες επενδύσεις είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα που παρουσιάζει το zougla.gr, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2015 είναι το πιο φειδωλό των τελευταίων 15 ετών.

Τι προκύπτει από την εξέταση των στοιχείων; Ότι η συμμετοχή των εθνικών πόρων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χρόνο με τον χρόνο μειώνεται. Το ίδιο συμβαίνει -αλλά πιο αργά- και με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών πόρων.

Τι αναφέρει για το ΠΔΕ το κείμενο του προϋπολογισμού

Το ύψος του ΠΔΕ προβλέπεται να φθάσει στα 6,4 δισ. ευρώ, με τις δαπάνες αυτές να κατανέμονται σε 5,7 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 700 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Η αναπτυξιακή πολιτική προωθείται με την εντατικοποίηση των ενεργειών για ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την επίσπευση των ενεργειών για έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020. Σε ό,τι αφορά τις δράσεις του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται εκ νέου στους τομείς των μεγάλων έργων υποδομών (οδικά έργα, σιδηρόδρομοι, μετρό κ.τ.λ.), της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού), της αύξησης της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και πρόνοιας, των έργων για την προστασία του περιβάλλοντος, των έργων υποδομών των ΟΤΑ και των δράσεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Διαβάστε επίσης:
E.E.: Επενδύσεις 315 δις ευρώ με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης